Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Vragen over een oud graf (waar was oma begraven; verplichting openbaar register)


20 juni 2017

Vraag nummer: 51059

M'n oma is begraven op de RK begraafplaats in Silvolde op 2 jan 1914. Dat graf is allang geruimd denk ik. In de lijsten vind ik haar naam niet terug.
Vraag 1: Is er ergens een lijst waarop staat dat zij daar begraven is geweest? en wanneer geruimd?
Vraag 2: Waar blijft is. zo'n geval de grafsteen?

Antwoord:

Geachte heer,

Vraag 1.
Ja, die lijst moet er zijn.
Elke begraafplaats heeft de wettelijke verplichting om een register bij te houden wie op de begraafplaats begraven is en op welke locatie. Iedere belangstellende kan opvragen wie wanneer waar begraven is (geweest), want het register is openbaar. De begraafplaats moet dat register ook bijhouden of bewaren voor de graven die inmiddels geruimd zijn. Het register van een kerkelijke begraafplaats moet bij opheffing van die begraafplaats worden overgebracht naar het archief van de gemeente waarin die begraafplaats was gelegen. Een en ander is geregeld in artikel 27 Wet op de lijkbezorging.

Een en ander betekent dat de beheerder of het bestuur van deze begraafplaats u dus nauwkeurig moet kunnen vertellen waar uw oma begraven is geweest. En het ligt ook voor de hand dat men kan vertellen wanneer het graf geruimd is, als het geruimd is. Want de wettelijke verplichting geldt zowel voor bestaande als voor alle oude verwijderde graven.

Misschien is het graf van uw oma ook wel niet geruimd en is alleen het grafmonument geruimd. De inhoud van een graf wordt gewoonlijk alleen geruimd als het graf aan een andere familie in gebruik is gegeven. Misschien is dat wel gebeurd, misschien niet. Maar het moet makkelijk vast te stellen zijn of er nu een ander graf op de oude plek van het graf van uw oma ligt.

Vraag 2.
Uw tweede vraag is: waar is de grafsteen gebleven als die geruimd is? Dat weet ik natuurlijk niet. Vroeger was het gebruikelijk dat na afloop van de grafhuur de steen werd verwijderd en kapot werd geslagen. Dat klinkt wat ruw, maar dat was juist uit piƫteit om te voorkomen dat herkend werd wiens grafsteen dat geweest was. De resten van stenen werden dan afgevoerd als puin.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals over (de aankoop en) het behoud van een graf voor eeuwig:


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >