Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Register van geruimde graven

20 augustus 2020

Vraag nummer: 61384

Ik weet dat mijn oma en opa meerdink zijn begraven op de begraafplaats Eiteren te ijsselstein. Hun graven zijn volgens mij geruimd. Hoe kan ik zeker te weten komen, dat zij daar lagen? De gemeente IJsselstein, dat er niets van hen in een register te vinden is. Is er geen register van personen die in een geruimd graf hebben gelegen.? Hoe kan ik te weten komen over de namen van geruimde graven?

Antwoord:

Geachte heer,

Iedere begraafplaatshouder in Nederland is wettelijk verplicht om een register te houden van alle personen die daar begraven zijn, of zijn geweest. Dat register moet altijd worden bewaard, tot in de eeuwigheid. Zodat niet alleen nu maar ook enkele eeuwen nagegaan kan worden, wie op die begraafplaats begraven is geweest. Met de precieze plek van het graf en wanneer ze begraven zijn. Als het goed is, is ook na te gaan wanneer graven geruimd zijn.
Misschien ligt het graf van uw grootouders er nog steeds, en is alleen de grafsteen verdwenen.

Bij de term 'register van de begraafplaats' moet u niet denken aan een apart boekwerk of aan een computerbestand, maar aan een verzameling gegevens die op allerlei manieren bewaard is. Dat kan deels digitaal, deels op kaarten en deels in boeken zijn.

Omdat de gegevensdragers verschillen en omdat er vaak meer gegevens op die dragers staan, moet men gegevens bij elkaar zoeken en kan men niet simpelweg 1 print van een computerpagina of een kopie van een grafkaart geven. Bijvoorbeeld in de computer staat niet alleen wie waar begraven is, maar ook wie rechthebbende is en of die rekeningen wel keurig op tijd betaalt. Of dat een familieruzie rond het graf speelt, waar men rekening mee wil houden. Het is niet de bedoeling dat iedereen dat soort interne aantekeningen kan inzien. Maar er is de wettelijke verplichting dat men belangstellenden die gegevens vertelt, waar men recht op heeft om die te weten (dat is wie waar begraven is (geweest), op welke plek.

Wat soms wel eens speelt, is dat wanneer iemand met zo'n vraag als u bij de administratie van de begraafplaats komt, men alleen gaat zoeken in de computer. Maar oude gegevens van oude graven staan niet in de computer. Die staan op kaarten of in boeken. Men moet voor zulke vragen dus andere data raadplegen dan wat in de computer staat. Oude gegevens over graven die inmiddels geruimd zijn, zet men niet meer in de computer. Dat wordt gezien als niet relevante geschiedenis. Maar die geschiedenis is men wel verplicht om te voorschijn te halen.

Ik zou uw vraag nog maar eens aan de gemeente IJsselstein voorleggen. Dan moet men maar op zolder een kaartenbak of oud begraafboek gaan zoeken.
Als men deze gegevens niet wil zoeken of niet kan vinden, zou ik daar een formele klacht van maken. Men is wettelijk verplicht die gegevens voor u op te zoeken. En uiteraard om ze te bewaren.

Als men de zaak niet serieus neemt, kunt u overwegen om de kwestie voor te leggen aan de gemeenteraad, of aan de lokale krant. Als het college van B&W wettelijke taken niet kan of wil nakomen, moet de raad er voor zorgen dat dit in de toekomst beter geregeld wordt.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder