Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Rechthebbende handelingsonbekwaam; levenstestament

11 oktober 2022

Vraag nummer: 65563

Een rechthebbende van een graf is volgens vrouw en kinderen handelingsonbekwaam, hij zit in een tehuis. Zoon eist van de begraafplaatsadministratie een CC van alle correspondentie. Hij toont daarbij een "Algehele volmacht/ levenstestament" van beide ouders, waarin vastgelegd is dat bij onvermogen van de één de ander de volmacht voor allerhande beslissingen krijgt. Wanneer beide ouders niet meer kunnen beslissen, gaat de volmacht naar de dochter, daarna naar de zoon.
De begraafplaatsadministratie stelt dat de rechthebbende degene is die de zeggenschap en verantwoordelijkheid heeft over een graf. De contacten m.b.t. beslissingen over het graf lopen dan ook alléén via de rechthebbende. In het geval van bewind, curatele of mentorschap (voogdij) vraagt de begraafplaatsadministratie een afschrift van de rechter als bewijs. Wordt dat geleverd, dan kan (een deel van) het contact en de correspondentie (mede) via een andere partij lopen.
In een levenstestament staan onderlinge afspraken, die iedereen met elkaar kan maken. Het weliswaar vastgelegd bij een notaris, maar geen wettelijk bewijs van de huidige toestand van de rechthebbende.
In dit geval blijft de begraafplaatsadministratie de correspondentie dan ook alleen naar de huidige rechthebbende sturen, de zoon krijgt geen afschriften.
Zoon is het daar niet mee eens, verwijt de begraafplaats onwil, onkunde en dreigt bij eventuele gevolgschade de gemeente juridisch en financieel aansprakelijk te stellen. Volgens het testament heeft hij echter nog geen recht van spreken, zijn moeder en zus gaan hem nog voor.
Een heleboel gedoe, maar hoe zit het nu echt met zo'n "Algehele volmacht/ levenstestament"?

Vriendelijke groet,

Wil Hof
Begraafplaatsen Wijdemeren

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Vragen over een levenstestament liggen meer op de weg van mijn collega-adviesrubriek 'Advies over erfrecht', maar deze rubriek is op dit moment gesloten voor nieuwe vragen.
Uw vraag is echter zo algemeen, dat ik er ook wel iets over kan zeggen.

Voor de situatie dat iemand wilsonbekwaam of handelingsonbekwaam wordt, kan die persoon een levenstestament opstellen. Als er een levenstestament is, hoeft betrokkene niet meer onder bewind of curatele te worden gesteld. Het levenstestament gaat voor op bewind. Als men naar de kantonrechter gaat voor bewind, zal die in beginsel zeggen dat dat niet nodig is, als er een levenstestament is.

Maar hoe weet je dat de situatie die in het testament bedoeld is, ook werkelijk aan de hand is? Dat lijkt me een heel terechte vraag van u.
Afhankelijk van de keuze die gemaakt moet worden, stelt een professional de wilsonbekwaamheid of handelingsonbekwaamheid vast. Bij medische beslissingen is dat een arts of rechter, bij financiële handelingen is dat een notaris of kantonrechter.
U mag dus een verklaring van een professional vragen. Een arts ligt hier het meest voor de hand, als de man in een tehuis verblijft.

Het tweede punt waar u terecht een vraagteken bij plaatst, is of de zoon wel bevoegd is, als de vader onbekwaam is. In het levenstestament staat een volgorde. De moeder is als eerste en op dat moment enige bevoegd, niet de dochter of zoon.

De moeder zou de zoon wel schriftelijk kunnen machtigen om namens haar de zaken rond het graf te regelen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Nieuwe site voor mensen die zelf de regie over hun overlijden in handen willen hebben:
www.exit.nl. Met:
- documenten voor medische beslissingen: euthanasieverklaring, volmacht, behandelverbod etc.;
- uitvaartwensen vastleggen;
- een eenvoudige crematie regelen.

TIP
Een uitvaart zoals u dat wilt, zonder compromisssen. Regel hier uw uw exclusieve begrafenis of crematie.

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder