Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Opslag en vervoer stoffelijke resten begraafplaats


26 oktober 2018

Vraag nummer: 56523

Geachte heer van der Putten,

Ik heb de volgende vragen:

Bij ons in de gemeente is een grondverzet bedrijf die voor de begraafplaatsen in de gemeente de graven maakt. Nu blijk dat dit bedrijf ook een koeling heeft voor stoffelijk resten te bewaren. Het komt naar nu blijkt voor dat hij enerzijds overleden personen in de koeling bewaard als de begrafenisondernemer geen plaats meer heeft. Maar hij bewaard hier ook stoffelijke resten van niet verteerde lichamen die hij opgegraven heeft op de plaatselijke begraafplaatsen. Dit in afwachting van verbranding of plaatsen in een knekelput. Mijn vraag is concreet: Mogen deze activiteiten, los van de bouwkundige en bestemmingsplan regels, gewoon uitgevoerd worden en plaats vinden? en mag met stoffelijk niet verteerde resten zomaar op de openbare weg gereden worden.

Met vriendelijke groet,

Wim Keizer

Antwoord:

Geachte heer,

Het zou zo kunnen zijn dat in bepaalde omstandigheden voor het hebben van een koeling voor overledenen een omgevingsvergunning nodig is. Dat is een zaak die uw collega's van ruimtelijke ordening en milieu eens zouden kunnen bekijken.

Op zich is het keurig dat stoffelijke resten van niet geheel verteerde lichamen die later worden gecremeerd of begraven, gekoeld worden bewaard. Er is geen wet of amvb die eist dat het bewaren op het terrein van de begraafplaats gebeurt. Ik zie juridisch geen probleem, het lijkt mij een heel nette oplossing. Op het eigen bedrijfsterrein zal ook meer beveiliging en toezicht zijn dan op bijvoorbeeld een tijdelijke container in een hoek van de begraafplaats.

Het is geen probleem om met niet verteerde stoffelijke resten op de openbare weg te rijden. Daar is geen wetgeving voor, omdat het geen probleem voor de volksgezondheid is. Er zijn immers ook geen regels voor het vervoer van nog lang niet verteerde menselijke stoffelijke resten - ofwel recent overleden personen - over de openbare weg. Men mag een overledene in een gewone personenauto en in een bolderkar over de openbare weg vervoeren.
Er zijn gewoon geen regels. Er is alleen het advies om overledenen te vervoeren in vervoermiddelen die makkelijk te reinigen zijn, in verband met het mogelijk verlies van lijkvocht. Maar zoiets zal in het geval van het grondverzetbedrijf niet meer spelen. En anders zal het bedrijf zelf de eerste zijn om maatregelen te nemen, omdat de geur anders nogal hinderlijk kan zijn.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >