Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Kerkhof Bavel in oude glorie herstellen (en juridische vraagpunten)

10 augustus 2021

Vraag nummer: 63467

Geachte heer,
Acht enthousiastelingen hebben de handen ineen geslagen om het verval van het oude kerkhof in Bavel te stoppen. Hier en daar zouden we ook kapotte grafmonumenten willen repareren. We willen een stichting oprichten en daarmee financiën binnenhalen waarmee we eea willen bekostigen. Wij denken dat we toestemming zouden moeten hebben van de rechthebbenden van betreffende graven, maar opsporen is zeer moeilijk of zelfs onmogelijk. De graven zijn soms > 100 jaar oud. Het is duidelijk aan de staat van kapotte monumenten terug te zien dat niemand zich er nog om bekommert. Hoe kunnen we hiermee omgaan?
Op de achtergrond speelt dat de gemeente (eigenaar na aankoop van de kerk in de jaren 70) vanaf 2031 zou mogen gaan ruimen. Wij zouden graag zien dat het kerkhof tegen die tijd in oude glorie hersteld is, waardoor dit moeilijker wordt. We gruwelen bij de gedachte dat er straks ineens plannen kunnen liggen om bijv. een supermarkt te gaan bouwen op de plaats van het kerkhof.
Met vriendelijke groet,
Cris Schaap namens Initiatiefgroep Kerkhof Bavel

Antwoord:

Geachte heer,

Het is natuurlijk geweldig als een groep mensen een oud dorpskerkhof wil opknappen. Zo'n kerkhof is een geschiedenisboek van de samenleving in een dorp.
Een stichting oprichten is waarschijnlijk een goed idee.

Om het idee uitvoering te geven, zult u toestemming moeten hebben van de eigenaar van het terrein. Dat is waarschijnlijk de gemeente. Het is raadzaam om gewoon bij het kadaster na te kijken wie de eigenaar of eigenaren zijn van de betreffende percelen. Ik heb wel eens meegemaakt dat het eigendom anders lag dan waar iedereen van uit ging. Het terrein/perceel van de kerk is niet automatisch ook het kerkhof. Dus: controleren!

Ook moet worden nagegaan of het kerkhof formeel gesloten is, dan wel formeel opgeheven is. 'Sluiten' is het besluit van het bestuur van het kerkhof om geen overledenen meer te begraven. Dat betekent niet automatisch dat de grafrechten eindigen. De gemeente kan ook later met terugwerkende kracht de begraafplaats gesloten verklaren. U zou ook kunnen vragen of er nog grafrechten op de graven rusten.
Ik adviseer u om die vragen schriftelijk voor te leggen aan zowel de voormalige eigenaar van het kerkhof, waarschijnlijk een parochie, als aan de gemeente. De reacties moeten u vrijwaren van eventuele aansprakelijkheden van derden.

Ik vermoed dat er geen grafrechten op de graven meer rusten, maar dat moet uitgezocht en nagevraagd worden bij de parochie en de gemeente.

Ik zie geen reden om nabestaanden van begraven overledenen op te sporen. Als de grafrechten vervallen zijn, hebben zij geen rechten, letterlijk en figuurlijk. Sommige mensen kunnen wel tientallen of zelfs meer dan 100 nabestaanden hebben. Welke nabestaande kan dan ergens morele toestemming voor geven, of welke nabestaande zou een veto mogen uitspreken? Dat is niet na te gaan en daar kom je nooit uit.

Als de grafrechten geëindigd zijn, is de eigenaar van de ondergrond ook de eigenaar van de graven en de eigenaar van de grafmonumenten. Voormalige rechthebbenden hebben de kans laten lopen om de grafmonumenten eerder in eigen bezit te nemen. Zij, of hun rechtsvoorgangers, hebben afstand gedaan. Het fijne daarvan - voor u - is dat u straks slechts van 1 partij toestemming hoeft te hebben: de eigenaar van het terrein.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Een uitvaart zoals u dat wilt, zonder compromisssen. Regel hier uw uw exclusieve begrafenis of crematie.

TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder