Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Grafschennis? Relevante jurisprudentie (lopen over graf)


23 april 2018

Vraag nummer: 54712

Geachte mevrouw,
Mijn vraag is de volgende. Ik heb een uitsluitend recht op het graf van mijn vader in de gemeente Terneuzen. Nu blijkt de grafbedekking slechts 70 cm te zijn incl de funderingsbalk. Het resterend deel van het graf wordt ingezaaid door de gemeente en ook onderhouden. De gras- maaier loopt dus over de "voeten" van mijn vader. Dit voelt als grafschennis. Mag dit zomaar en is er uit de rechtspraak iets over bekend. Met dank,
Ria Braakman.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Er zijn op Nederlandse begraafplaatsen grote verschillen in de aankleding van graven. Op de meeste begraafplaatsen is het zo dat de graven helemaal afgedekt zijn met een steen of een eigen beplanting. Maar het komt ook voor, zoals u het beschrijft, dat alleen een staande steen op de graven wordt geplaatst en er een smalle strook voor beplanting over is, maar de rest van het graf wordt ingezaaid met gras.

Dit mag. Hier zijn bij mijn weten nooit rechtszaken over geweest. Een rechtszaak hierover heeft weinig of geen kans, omdat de voorschriften voor de grafbedekkingen gewoonlijk keurig zijn vastgelegd in openbare regels. Wie een graf aanschaft, stemt met die regels in.

Ik zelf adviseer mensen om altijd eerst zelf op een begraafplaats te gaan kijken, alvorens een graf aan te schaffen. Dat voorkomt situaties die mensen soms onwenselijk achten.

Een graf kan zelfs helemaal worden ingezaaid met gras. Dat heeft niets met grafschennis te maken. Denk u ook maar eens aan militaire erevelden, zoals in Margraten. Daar staan de kruisen als het ware in een groot gazon. Mensen en machines kunnen over de graven lopen en rijden.

Als uw vader recent overleden is, kunt u overwegen om hem te laten herbegraven op een begraafplaats in een andere gemeente waar de graven geheel worden afgedekt.
Zie voor de regels en voorwaarden voor op- en herbegravingen de eerdere vragen in de subrubriek 'Opgraven en herbegraven of cremeren'.

Zie over opgraven en herbegraven ook:


Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >