Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Gevonden botten op en in directe aangrenzing recent graf


18 april 2017

Vraag nummer: 50485

Mogen wij verwachten dat de grond welke in het graf is gestort is ontdaan van menselijke resten/botten. Volgens de begrafenisondernemer hebben we recht op schone grond. Is dit juist? Wat kunnen we eisen? En welke stappen kunnen we zetten om ons doel te bereiken? Een klacht levert alleen op tot 1 meter afgraven. Inmiddels meer dan 10 botten en deel kaak/tanden gevonden.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Nee, men kan niet zonder meer verwachten dat de aarde die in en rond een graf wordt gebruikt, helemaal ontdaan is van botten. Ik weet niet waar uw begrafenisondernemer zijn wetenschap vandaan haalt, maar er bestaat geen recht op schone grond op een begraafplaats. Een enkele begraafplaats biedt het overigens tegen meerkosten wel aan.

Op dit vlak is er een groot verschil tussen oude en meer moderne begraafplaatsen en tussen begraafplaatsen met grofkorrelig zand en begraafplaatsen met meer bestanddelen klei en andere minder gunstige grondsoorten.

Op begraafplaatsen waar graven 3-diep worden uitgegeven, wordt ongeveer 9 kubieke meter zand/aarde verplaatst om onder in het graf te kunnen begraven (3 meter diep, maat 1,20 bij 2,50 meter). Dat is een hoeveelheid die zich niet makkelijk laat doorzoeken op de aanwezigheid van botresten. Ga maar eens tanden of vingerkootjes zoeken in 9 m2 donkere modderige aarde... Op oude begraafplaatsen had men in vroeger jaren geen technische hulpmiddelen zoals een zeef om aarde uit geruimde graven van botresten te schonen. Als men op oude begraafplaatsen telkens nieuwe graven uitgeeft, vaak in een cyclus van 30 of 40 jaar, komt men telkens weer kleine botresten tegen. Het uitzoeken van 9 kubieke meter aarde op de aanwezigheid van botresten is bijna niet te doen. Niet bij elke grondsoort is het mogelijk om gebruik te maken van een zeef.

Technisch is het telkens weer omwoelen van de grond voor nieuwe begravingen een goede zaak, omdat er zo telkens weer zuurstof bij de botresten komt, die de resten verder doet verteren. Maar voor sommige mensen is het misschien een wat minder prettig idee dat men tussen, onder en boven de stoffelijke resten van andere overledenen kan liggen. Wie dat niet wil en toch begraven wil worden, moet een nieuwe jonge begraafplaats zoeken, waar de graven niet eerder gebruikt zijn.

Ook bij cremeren heeft men te maken met de stoffelijke resten van anderen. Ovens worden na een crematie schoon geschraapt met een schuivertje dat doet denken aan de schuiver van een croupier op een roulettetafel. Dat maakt een oven niet microscopisch schoon. Er zit heel erg weinig, maar toch wel een beetje, as van anderen tussen de asresten van een persoon. Er is gewoon geen goede methode te bedenken die een oven echt 100% schoon maakt, waarbij geen korreltje as achterblijft en vermengt.
Op begraafplaatsen is het eigenlijk niet anders en niet beter.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >