Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Elders begraven van het hart

23 juni 2017

Vraag nummer: 51088

Einde boek: Ouder man komt om in Oostenrijkse bergen: bevriest. Zijn lichaam moet uiteraard gerepatrieerd worden naar Ned. Het is echter zijn wil dat zijn hart gesepareerd wordt en nabij zijn geliefde, die een almhut drijft, wordt begraven.
Analogie: De grote Engelse schrijver Thomas Hardy liet hetzelfde geschieden. Zijn lichaam ligt in de Westminster, zijn hart in zijn geboorteplaatsje. Op de grafsteen (1928) staat letterlijk: 'Here lies the heart of Thomas Hardy'.
Wat is mogelijk in mijn boek, legaal of niet legaal?
N.B.) Heb zelf vooralsnog geen dergelijke plannen.

Antwoord:

Geachte heer,

Het is niet 'uiteraard' zo dat een in het buitenland overleden Nederlander moet worden gerepatrieerd. Vaak gebeurt het niet.

Of het in Oostenrijk toegestaan zou zijn om het hart van een overledene uit te nemen om het separaat te begraven of te cremeren, weet ik niet.

In Nederland kennen we daar geen regels voor. De strekking van de wet is dat een lichaam intact blijft, omdat dat logisch is. Nabestaanden mogen geen delen verdelen.
In Nederland is het verwijderen van delen uit een lijk in strijd met het bepaalde bij de artikelen 72-75 en 76, tweede lid, Wet op de lijkbezorging, strafbaar. Maar dan gaat het eigenlijk om orgaandonatie. Als iemand wil dat een deel van zijn lichaam op plaats A en een deel op plaats B wordt begraven, zou hij er in ieder geval verstandig aan doen om dat uitgebreid en expliciet in een testament te laten beschrijven. Er zou dan een arts gevonden moeten worden om het hart te verwijderen, analoog aan sectie. Maar dan zou ik eerst overleg plegen met een officier van justitie of hij het elders begraven van het hart niet als een strafbaar feit ziet. Ik kan niet inschatten hoe Justitie daar tegenaan kijkt.
Het is niet iets waarvoor een burgemeester, een minister of de koning vergunning kan verlenen. Men 'mag' het als Justitie zegt het niet als strafbaar te zien.

Het zou veel makkelijker zijn als de overledene zou worden gecremeerd. De as mag in Nederland eindeloos worden verdeeld en op verschillende plaatsen worden bijgezet of verstrooid.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder