Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Definitie van een 'graf'

14 mei 2017

Vraag nummer: 50747

Geachte heer Van der Putten,

Een aantal Bilaterale (Internationale) Verdragen zien op de wederzijdse omgang met graven van oorlogsslachtoffers op elkaars grondgebied. Kunt u mij vertellen hoe ik in deze verdragen een 'graf' definieer? Houd ik daarvoor de Wet op de Lijkbezorging aan (daar staat overigens ook geen definitie in, maar in wel wat aanwijzingen)?
Neem bijvoorbeeld de Overeenkomst tussen Nederland en het Britse Gemenebest inzake Oorlogsgraven (uit 1951). Daar wordt in artikel 1 t/m 4 gesproken over graven. Wat zijn dit precies? In art. 4 staat bijvoorbeeld dat stoffelijke resten niet uit graven, waarin zij rusten, opgegraven mogen worden.
Wat is uw definitie van een graf? En moet m.b.t. deze overeenkomst de Nederlandse definitie van graf aangehouden worden?, of die van de Gemenebest (of dan de Wonnenwealth War Graves Commission)?
Alvast zeer veel dank,
en met vriendelijke groet,
Maria

Antwoord:

Geachte mevrouw,

De wetten en verdragen die u noemt hebben geen definitie van de term 'graf'. Onder een graf wordt verstaan wat het woord taalkundig betekent: een gegraven kuil of kelder om een overledene of een asbus in te begraven.

Het heeft mijns inziens overigens geen zin om in het algemeen te vragen wat definities zijn. Het is meer zinvol om te kijken waar de termen mogelijk verschillend zijn en vraagpunten of problemen kunnen opleveren.
In concrete situaties kan beter bekeken worden of er wel verschillen zijn. In de Nederlandse regelgeving komt soms ook wel het woord 'graf' voor waar het niet dezelfde term is als elders in de wet. Dat maakt het geven van theoretische definities niet zinvol.

In concrete gevallen kan beter gekeken worden welke wetgeving van toepassing is. Ik denk bijvoorbeeld aan een veldgraf. Op een veldgraf is de Wet op de lijkbezorging niet van toepassing. Maar ik zou mij voor kunnen stellen dat een veldgraf wel onder een internationaal verdrag zou kunnen vallen, als het graf bewust in stand wordt gehouden. In dit soort situaties zijn oplossingen vaak niet te vinden in definities.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder