Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Definitie van een 'graf'


14 mei 2017

Vraag nummer: 50747

Geachte heer Van der Putten,

Een aantal Bilaterale (Internationale) Verdragen zien op de wederzijdse omgang met graven van oorlogsslachtoffers op elkaars grondgebied. Kunt u mij vertellen hoe ik in deze verdragen een 'graf' definieer? Houd ik daarvoor de Wet op de Lijkbezorging aan (daar staat overigens ook geen definitie in, maar in wel wat aanwijzingen)?
Neem bijvoorbeeld de Overeenkomst tussen Nederland en het Britse Gemenebest inzake Oorlogsgraven (uit 1951). Daar wordt in artikel 1 t/m 4 gesproken over graven. Wat zijn dit precies? In art. 4 staat bijvoorbeeld dat stoffelijke resten niet uit graven, waarin zij rusten, opgegraven mogen worden.
Wat is uw definitie van een graf? En moet m.b.t. deze overeenkomst de Nederlandse definitie van graf aangehouden worden?, of die van de Gemenebest (of dan de Wonnenwealth War Graves Commission)?
Alvast zeer veel dank,
en met vriendelijke groet,
Maria

Antwoord:

Geachte mevrouw,

De wetten en verdragen die u noemt hebben geen definitie van de term 'graf'. Onder een graf wordt verstaan wat het woord taalkundig betekent: een gegraven kuil of kelder om een overledene of een asbus in te begraven.

Het heeft mijns inziens overigens geen zin om in het algemeen te vragen wat definities zijn. Het is meer zinvol om te kijken waar de termen mogelijk verschillend zijn en vraagpunten of problemen kunnen opleveren.
In concrete situaties kan beter bekeken worden of er wel verschillen zijn. In de Nederlandse regelgeving komt soms ook wel het woord 'graf' voor waar het niet dezelfde term is als elders in de wet. Dat maakt het geven van theoretische definities niet zinvol.

In concrete gevallen kan beter gekeken worden welke wetgeving van toepassing is. Ik denk bijvoorbeeld aan een veldgraf. Op een veldgraf is de Wet op de lijkbezorging niet van toepassing. Maar ik zou mij voor kunnen stellen dat een veldgraf wel onder een internationaal verdrag zou kunnen vallen, als het graf bewust in stand wordt gehouden. In dit soort situaties zijn oplossingen vaak niet te vinden in definities.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >