Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Tweespalt in familie


5 april 2023

Vraag nummer: 66417

Mijn vader is knil militair. Hij ligt begraven met ons moeder. Wij willen de resten opgraven, cremeren en terug naar de Molukken brengen. Er is tweespalt in de families. M.a.w. geen contact meer onderling. Is hier voor de toestemming nodig van alle kinderen.

Antwoord:

Geachte heer,

Hier is geen toestemming van alle kinderen voor nodig. Formeel is alleen de instemming nodig van de persoon die de grafrechten heeft en van niemand anders.

Maar tweespalt binnen een familie is een nare zaak. Vooral omdat het een gevoelszaak is en omdat alle argumenten waar men mee komt, waarschijnlijk allemaal waar en juist en begrijpelijk zijn. Uw ouders zouden er waarschijnlijk helemaal niet blij mee zijn.

Misschien helpt het om het volgende te weten en te bedenken.

Een opgraving uit een particulier graf is alleen mogelijk met instemming van de persoon die de grafrechten heeft, de rechthebbende. Als de rechten op het graf verlopen zijn, is er geen rechthebbende meer die toestemming moet geven.

Voor de opgraving, ook als de grafrechten verlopen zijn, is een vergunning nodig van de burgemeester van de gemeente waar de begraafplaats ligt. Als de vergunning afgegeven is, kunnen kinderen die het er niet mee eens zijn, een bezwaarschrift indienen. En eventueel later naar de rechter stappen.

Bij bezwaarprocedures over dit soort kwesties is het van belang, wat de wensen van uw vader en van uw moeder waren. Die wens moet - zo veel mogelijk - gevolgd worden. Relevante vragen zijn dan o.a.: zouden uw ouders wel gecremeerd willen worden, zouden uw ouders wel wensen dat na crematie hun as naar de Molukken gebracht en daar begraven of uitgestrooid zouden worden, zouden uw ouders eerder voor de Molukken kiezen dan voor de nabijheid van hun kinderen en kleinkinderen in Nederland?
Misschien hebben uw ouders een testament of codicil waar dit duidelijk uit blijkt. Maar de meeste mensen hebben dat niet. Dan wordt het de vraag of uit andere uitspraken of omstandigheden blijkt wat de wens van uw ouders was.

Bij rechtszaken over dit soort kwesties kijken rechters altijd naar de wens van de overledene en niet naar de wens van de kinderen.
U moet het nooit tot een rechtszaak laten komen, maar het kan goed zijn dit in het achterhoofd te houden.

Misschien is het een idee om deze kwestie binnen het gezin van uw ouders te bespreken onder de leiding van een mediator. Alleen met de 'eigen' kinderen, niet met hun partners er bij.
Er kunnen misschien tussenoplossingen zijn, waar iedereen mee kan leven. Ik denk bijvoorbeeld aan het delen van de as; waarbij dan een deel in Nederland blijft en een deel naar de Molukken gaat. Er zijn allerlei varianten en variaties denkbaar.

Probeer samen tot een oplossing te komen, waar alle of bijna alle kinderen het mee eens zijn. Ik denk dat dat vooral de wens van uw ouders is: dat hun kinderen er geen ruzie over krijgen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Nieuwe site voor mensen die zelf de regie over hun overlijden in handen willen hebben:
www.exit.nl. Met:
- documenten voor medische beslissingen: euthanasieverklaring, volmacht, behandelverbod etc.;
- uitvaartwensen vastleggen;
- een eenvoudige crematie regelen.

TIP
Een uitvaart zoals u dat wilt, zonder compromisssen. Regel hier uw uw exclusieve begrafenis of crematie.

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >