Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Ruiming en samen cremeren? Kosten herbegraven?


7 maart 2017

Vraag nummer: 49958

Mijnheer vd Putten,

Wij gaan binnenkort een deel van het congregatiekerkhof ruimen. Het betreft 855 graven.
De gravendienst schat dat er ongeveer 56 kisten nodig zijn voor het herbegraven van de overblijvende resten.
Is er een mogelijkheid om de resten gezamenlijk te laten cremeren? Of moet dat per opgegraven persoon gebeuren?

Weet u of cremeren duurder is dan het herbegraven in kisten.

Met vriendelijke groet,

Bep van Geffen

Antwoord:

Geachte mevrouw,

De kernvraag bij dit soort situatie is: moeten de opgegraven overledenen ieder een nieuw eigen graf of een eigen urn krijgen?

Als de stoffelijke resten een individuele stemming krijgen, dus allemaal bijvoorbeeld een eigen urnengrafje, moeten de crematies individueel plaatsvinden.

Maar als de as van de stoffelijke resten uit die ruim 800 graven bestemd zijn voor een urnenveld met bijvoorbeeld 50 urnen, waarbij de as gemengd kan zijn en het niet de bedoeling is dat herleidbaar is dat de as van zuster Maria in asbus 1 zit en de as van zuster Josefien in asbus 2 etc. dan is gezamenlijk cremeren mogelijk.

Ik neem aan dat het laatste het geval zal zijn. Anders kun je ook niet de resten uit ruim 800 graven in 50 kisten bergen.

Ik kan zo niet zeggen of cremeren duurder is dan herbegraven in kisten. Het hangt er vooral van af wat de nieuwe begraafplaats aan kosten rekent.
Bij het cremeren van stoffelijke resten betaal je niet hetzelfde tarief als bij een 'normale' crematie met familie in de zaal, van ongeveer 1.300,- euro. Voor het cremeren van stoffelijke resten zonder afscheidsdienst rekenen crematoria vaak een bedrag tussen de 600,- en 700,- euro. Voor 56 kisten zou dat waarschijnlijk op een bedrag tussen de 33.000 en 40.000,- euro uitkomen. Misschien valt er nog over te onderhandelen.
Een apart probleem is echter dat lang niet alle crematoria zomaar opgegraven stoffelijke resten willen cremeren. Het probleem zit er in dat er vaak zand aan opgegraven stoffelijke resten zit en dat schijnt voor de ovens bezwaarlijk te zijn. Gesmolten zand wordt vloeibaar glas, maar op welke temperatuur dit gebeurt weet ik niet. Ik zie bovendien een verschil tussen de crematie van een kist waar de stoffelijke resten van 1 persoon in liggen, of een kist die volgestouwd is met de stoffelijke resten van 15 personen. Die laatste zal een andere crematie zijn, verwacht ik.
Of dat een probleem is, kan ik niet zeggen. Ik denk gewoon maar eens aan mijn open haard thuis. Met 3 blokken hout er in heb ik geen probleem. Maar als ik er 15 x 3 blokken hout tegelijk in doe, krijg ik waarschijnlijk een enorme warmteontwikkeling, waar de haard en de schoorsteen waarschijnlijk niet op berekend zijn. Hoe dit bij de oven van een crematorium zit, weet ik niet. Misschien kunnen crematoria niet zulke volle kisten accepteren en moet de hele operatie over meer kisten/crematies verspreid worden. Maar dat moet u met crematoria bespreken.

De stoffelijke resten van het geruimde kerkhof moeten of 1) worden gecremeerd, of 2) op dezelfde of een andere begraafplaats ter aarde worden besteld.
Men kan bij een begraafplaats misschien een bepaald tarief afspreken. Het hoeft niet om gewone graven te gaan. Er zal flink gegraven moeten worden. Men zal de kisten een eindje uit elkaar moeten begraven enige stabiliteit van het graf te hebben, want de kisten zullen na enkele jaren inzakken en de grond zal inklinken. Dan kun je niet zomaar 50 kisten boven en naast elkaar zetten, want dat wordt na een paar jaar een flinke verzakking. Maar dit soort zaken is met een begraafplaats te bespreken.
Als u geen begraafplaatsen kent waar dit te regelen is, kan ik in uw regio misschien wel suggesties doen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >