Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Resten terugplaatsen in kelder en alsnog cremeren; vergunning nodig?


14 augustus 2018

Vraag nummer: 55848

Goedemiddag,

Een steenhouwer is bezig met de restauratie van een monumentale tombe die op onze begraafplaats stond. Boven het maaiveld stond een kist en een urn. De overige kisten staan in de dieper gelegen kelder. Na de demontage van de opbouw hebben we de bovenste kist en urn tijdelijk elders geplaatst. Ze bevinden zich nog steeds op ons terrein. Hiervoor was geen verlof voor op- en herbegraving nodig, omdat de overledenen dezelfde bestemming krijgen na de voltooiing van de restauratie. Als de rechthebbende nu verzoekt om de resten van zijn vader te cremeren en dan terug te plaatsen in het familiegraf volstaat dan alleen een verlof tot cremeren? De bijzetting was 26 jaar geleden.

Antwoord:

Geachte heer,

Inderdaad is voor het tijdelijk elders plaatsen van de kist en de urn geen vergunning voor opgraving nodig. Voor de urn is dat sowieso niet aan de orde. Maar voor de kist is het niet nodig omdat het om een tijdelijke beheersmaatregel gaat.

Als de rechthebbende nu verzoekt om de resten van zijn vader te cremeren en dan terug te plaatsen in het familiegraf, is wel een vergunning tot opgraving en cremeren van de burgemeester nodig. De kist staat formeel nog in het graf, al staat hij tijdelijk even in de opslag.

Er moet toestemming worden gegeven voor de formele opgraving, ook omdat de vergunning een vorm van rechtsbescherming is. Stel dat de overledene nadrukkelijk als wens had dat hij begraven zou worden en nooit gecremeerd wilde worden, dan heeft een ander familielid aan de hand van de vergunning de kans om de ongewenste crematie te voorkomen. Zonder vergunning is er geen moment om de voorgenomen crematie te toetsen aan de wens van de overledene, zonodig met tussenkomst van de rechter.

Het 'los' afgeven van een verlof tot cremeren, kan niet. Men kan voor iedere overleden persoon slechts eenmalig een verlof tot begraven of cremeren afgeven. Het 'verlof voor alsnog cremeren' is per definitie gekoppeld aan de vergunning tot opgraven. Het vergunning tot opgraven is tevens het verlof tot herbegraven of het verlof tot alsnog cremeren, omdat in de vergunning van de burgemeester ook altijd de nieuwe bestemming van de stoffelijke resten wordt aangegeven.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >