Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Opgraving ruim 2 jaar nadat van graf afstand is gedaan

8 oktober 2024

Vraag nummer: 69084

Goedemiddag,

In februari 2022 hebben wij het formulier afstandsverklaring ondertekend door de rechthebbende ontvangen.
Meneer heeft te kennen gegeven afstand te doen van 2 graven.
De graven zijn weer in eigendom van de gemeente.

Nu belt vandaag een kleindochter van de 2 overledenen. Zij zegt dat het afstand doen van de graven destijds berust is op een misverstand.
Ze willen nu graag de stoffelijke resten laten opgraven en vervolgens cremeren.

In principe willen wij hier wel medewerking aan verlenen, maar is dit wettelijk toegestaan en waar moeten omdenken?

Ik hoor graag van u.

Met vriendelijke groet,

XX
Medewerkster begraafplaatsadministratie

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Om uit een graf overledenen op te kunnen graven en her te begraven of te cremeren, hoeven er geen grafrechten meer op het graf te rusten.
Het graf hoeft uiterlijk ook niet meer herkenbaar te zijn, ofwel het grafmonument kan al verwijderd zijn. Als maar zeker is dat de betreffende overledenen nog in het graf rusten. Want als de inhoud van het graf geruimd is, is het einde oefening. Dan kan niemand meer worden opgegraven.

Als een kleindochter van de overledenen een opgraving en crematie wenst, lijkt mij dat daar in principe verlof voor kan worden verleend. Als van de graven afstand is gedaan, is er geen rechthebbende meer, die in moet stemmen met de opgraving.

U hebt een telefoontje gehad, maar voor een opgraving moet altijd een schriftelijk en gemotiveerd verzoek worden ingediend. Het verlof voor (of de weigering van) de opgraving is immers een beschikking van de burgemeester waartegen bezwaar en beroep kan worden aangetekend door belanghebbenden. Bijvoorbeeld omdat bekend is dat de overledenen nimmer gecremeerd zouden willen worden. Dan moet het verzoek met de reden voor de opgraving afgewogen kunnen worden tegen het eventuele bezwaar. Maar dan moet je wel over een gemotiveerd verzoek beschikken.

Ik begrijp ook niet dat er gemeenten zijn - overigens niet uw gemeente - die op hun site de service verlenen om een formulier aan te bieden waarmee door het aanvinken van een hokje kenbaar worden gemaakt dat men iemand wil laten opgraven. Naar de redenen van de opgraving wordt op het formulier niet gevraagd. Dat gaat een probleem opleveren, als iemand bezwaar maakt tegen de opgraving.

Een gemeente moet bij het nemen van dit soort besluiten er voor zorgen altijd over de complete informatie te beschikken. Anders kan een besluit in een bezwarenprocedure of bij de rechter sneuvelen, omdat geconstateerd wordt dat het besluit onzorgvuldig is genomen omdat onvoldoende gegevens beschikbaar waren.

Vanwege de privacy van de betrokken familie heb ik uw naam en plaatsnaam onder de vraag verwijderd.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Nieuwe site voor mensen die zelf de regie over hun overlijden in handen willen hebben:
www.exit.nl. Met:
- documenten voor medische beslissingen: euthanasieverklaring, volmacht, behandelverbod etc.;
- uitvaartwensen vastleggen;
- een eenvoudige crematie regelen.

TIP
Een uitvaart zoals u dat wilt, zonder compromisssen. Regel hier uw uw exclusieve begrafenis of crematie.

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zie over opgraven en herbegraven of cremeren ook:


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder