Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Opgraven en afscheidsbijeenkomst


12 oktober 2017

Vraag nummer: 52341

Kunt u mij de procedure aangeven van opgraven na de afgifte vergunning door de burgermeester? Is de aanwezigheid van de opdrachtgever/gemachtigde bij de opgraving verplicht? Is bij crematie na opgraving een direct aansluitend en rechtstreeks vervoer naar het crematorium verplicht? Is het mogelijk de kist met restbestanden na opgraving voor transport naar crematorium bij te plaatsen tijdens een afscheidsbijeenkomst buiten het crematorium? Is de procedure voor herbegraven wezenlijk anders m.b.t. voorgaande vragen?
Jan Poodt

Antwoord:

Geachte heer,

Er is geen wettelijke of standaard procedure hoe te handelen na een opgraving met vergunning van de burgemeester. Wat er aan eisen is, voor het concrete geval, staat in de vergunning zelf.

De aanwezigheid van een opdrachtgever of gemachtigde bij de opgraving is gewoonlijk verboden. Dat is een vaste regel bij begraafplaatsen. Men wil geen emotionele scenes aan het graf, maar een zakelijke handeling. Men weet tevoren ook niet zeker wat men aantreft als men een graf opent; of het lichaam geheel is geskeletteerd of niet. Ook dat kan tot emoties leiden, maar grafdelvers zijn geen psychologen en therapeuten.
Bij cremeren na een opgraving is meestal voorgeschreven in de vergunning dat de stoffelijke resten nog dezelfde dag moeten worden gecremeerd.

Het is echter geen enkel probleem om tussen een opgraving en een herbegraving of tussen een opgraving en een crematie nog een bepaalde afscheidsbijeenkomst te houden. Dat kan ook tijdens een tussenstop in bijvoorbeeld een rouwcentrum of kerk of andere locatie. Maar natuurlijk ook in de aula van de begraafplaats of een zaaltje van het crematorium.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE