Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Opgraven en afscheidsbijeenkomst

12 oktober 2017

Vraag nummer: 52341

Kunt u mij de procedure aangeven van opgraven na de afgifte vergunning door de burgermeester? Is de aanwezigheid van de opdrachtgever/gemachtigde bij de opgraving verplicht? Is bij crematie na opgraving een direct aansluitend en rechtstreeks vervoer naar het crematorium verplicht? Is het mogelijk de kist met restbestanden na opgraving voor transport naar crematorium bij te plaatsen tijdens een afscheidsbijeenkomst buiten het crematorium? Is de procedure voor herbegraven wezenlijk anders m.b.t. voorgaande vragen?
Jan Poodt

Antwoord:

Geachte heer,

Er is geen wettelijke of standaard procedure hoe te handelen na een opgraving met vergunning van de burgemeester. Wat er aan eisen is, voor het concrete geval, staat in de vergunning zelf.

De aanwezigheid van een opdrachtgever of gemachtigde bij de opgraving is gewoonlijk verboden. Dat is een vaste regel bij begraafplaatsen. Men wil geen emotionele scenes aan het graf, maar een zakelijke handeling. Men weet tevoren ook niet zeker wat men aantreft als men een graf opent; of het lichaam geheel is geskeletteerd of niet. Ook dat kan tot emoties leiden, maar grafdelvers zijn geen psychologen en therapeuten.
Bij cremeren na een opgraving is meestal voorgeschreven in de vergunning dat de stoffelijke resten nog dezelfde dag moeten worden gecremeerd.

Het is echter geen enkel probleem om tussen een opgraving en een herbegraving of tussen een opgraving en een crematie nog een bepaalde afscheidsbijeenkomst te houden. Dat kan ook tijdens een tussenstop in bijvoorbeeld een rouwcentrum of kerk of andere locatie. Maar natuurlijk ook in de aula van de begraafplaats of een zaaltje van het crematorium.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder