Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Herbegraving


2 februari 2002

Vraag nummer: 733  (oude nummer: 806)

Aan welke voorwaarden moet worden voldaan om tot herbegraving over te gaan?
De wet op de lijkbezorging, art.29, spreekt van de recht hebbende, wie is/zijn dat? Om welke reden kan het afgeven van een vergunning tot opgraving, met het doel van herbegraving, worden geweigerd door de Burgemeester?

F. Brinkers

Antwoord:

Geachte heer Brinkmann,
Herbegraving wordt in de regel toegestaan als het verzoek daartoe binnen 2 maanden na de begrafenis aan de burgemeester van de betreffende gemeente wordt gezonden. Ook maakt men er geen probleem van als het stoffelijk overschot ouder dan 10 jaar is. Tussen die 2 maanden en 10 jaar in wordt het lastig; dan hangt het puur af van de persoonlijke opvatting van de burgemeester of hij uw motieven tot herbegraving zwaarder vindt dan de ongestoorde grafrust van de overledene. Hij zal dan het belang van de grafrust als argument noemen om een verzoek te weigeren. Als 2 maanden verstreken zijn en u het toch wilt proberen, adviseer ik om een persoonlijk gesprek bij de burgemeester aan te vragen. Mensen van vlees en bloed met een persoonlijk probleem iets weigeren is moeilijker (ook voor een burgemeester) dan een schriftelijk verzoek afwijzen.Overigens, als u het serieus wilt aanpakken, is het verstandig om een advocaat of ander rechtskundig onderlegd persoon in te schakelen. Er is nogal wat jurisprudentie op dit punt, zowel voor als tegen, en als u sterk wilt staan hebt u eigenlijk deskundige begeleiding nodig.
Het verzoek tot een herbegraving mag worden gedaan door de persoon op wiens naam een graf staat. Alleen een familiegraf of eigen graf staat op naam van iemand. Als de betrokkene is bijgezet in een algemeen graf, kan degene die de begrafenis heeft geregeld het verzoek doen.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE