Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Herbegraving

2 februari 2002

Vraag nummer: 733 (oude nummer: 806)

Aan welke voorwaarden moet worden voldaan om tot herbegraving over te gaan?
De wet op de lijkbezorging, art.29, spreekt van de rechthebbende, wie is/zijn dat? Om welke reden kan het afgeven van een vergunning tot opgraving, met het doel van herbegraving, worden geweigerd door de Burgemeester?

F. Brinkers

Antwoord:

Geachte heer,

De rechthebbende is de persoon op wiens naam het graf staat. Sinds 1991 moet men een grafakte, brief of beschikking hebben waaruit blijkt dat men rechthebbende is. Tot 1 juli 1991 konden grafrechten ook mondeling worden gevestigd.

Herbegraving wordt in de regel toegestaan als het verzoek daartoe binnen 2 maanden na de begrafenis aan de burgemeester van de betreffende gemeente wordt gezonden. Ook maakt men er geen probleem van als het stoffelijk overschot ouder dan 10 jaar is.

Tussen die 2 maanden en 10 jaar in wordt het lastig; zowel feitelijk als juridisch. Het lichaam is dan in allerlei tussenstadia van ontbinding. Dat is minder fijn, ook voor de mensen die de werkzaamheden moeten uitvoeren.
Dan hangt het af van de persoonlijke opvatting van de burgemeester of hij/zij uw motieven tot op- en herbegraving zwaarder vindt dan de ongestoorde grafrust van de overledene. Hij/zij zal dan het belang van de grafrust als argument noemen om een verzoek te weigeren.

Als 2 maanden verstreken zijn en u het toch wilt proberen, adviseer ik om een persoonlijk gesprek bij de burgemeester aan te vragen. Mensen van vlees en bloed met een persoonlijk probleem iets weigeren is moeilijker (ook voor een burgemeester) dan een schriftelijk verzoek afwijzen.
Overigens, als u het serieus wilt aanpakken, is het verstandig om een advocaat of ander rechtskundig onderlegd persoon in te schakelen. Er is nogal wat jurisprudentie op dit punt, zowel voor als tegen, en als u sterk wilt staan hebt u eigenlijk deskundige begeleiding nodig.

Het verzoek tot een herbegraving mag worden gedaan door de persoon op wiens naam een graf staat. Alleen een familiegraf of eigen graf staat op naam van iemand. Als de betrokkene is bijgezet in een algemeen graf, kan degene die de begrafenis heeft geregeld het verzoek doen. Een ander familielid of belanghebbende kan ook een verzoek indienen, maar heeft wel de toestemming nodig van de rechthebbende van het eigen graf (sinds 2010 heet een eigen graf wettelijk: een particulier graf).

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Nieuwe site voor mensen die zelf de regie over hun overlijden in handen willen hebben:
www.exit.nl. Met:
- documenten voor medische beslissingen: euthanasieverklaring, volmacht, behandelverbod etc.;
- uitvaartwensen vastleggen;
- een eenvoudige crematie regelen.

TIP
Een uitvaart zoals u dat wilt, zonder compromisssen. Regel hier uw uw exclusieve begrafenis of crematie.

TIP
Zie voor de wettelijke regeling voor het eigendom van grafmonumenten sinds 2011: Van wie is de grafsteen?


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder