Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Grafrusttermijn bij alsnog cremeren


9 februari 2017

Vraag nummer: 49582

Beste mr. van der Putten,

Wij hebben de vraag gekregen om een lichaam te mogen opgraven om het te doen cremeren. Het lichaam ligt 3 jaar begraven. De reden van opgraving is dat de rechthebbende (weduwe van de overledene) gaat verhuizen. Ze verhuist binnen een straal van 10 km.
Ik heb altijd gemeend dat je een lichaam mag opgraven binnen een jaar of na 10 jaar na begraving. Als het onder zwaarwegende redenen is toegestaan aan welke redenen moet ik dan denken?

Bij voorbaat dank voor uw antwoord.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Dat klopt, u hebt gelijk. Er is een in de jurisprudentie bestendigde landelijke beleidslijn om 1) of vrij kort na een begrafenis op te graven, zeg binnen enkele maanden (mits de aanvraag binnen twee maanden is gedaan), of 2) pas na 10 jaar. Dat is geen bikkelharde wettelijke regel; uitzonderingen zijn mogelijk. Maar het beginsel is wel dat men terughoudend is met verlenen van vergunningen tot opgravingen.

Nu is het met verzoeken om een overledene alsnog te cremeren zo, dat dit eigenlijk bedoeld is als een alternatief voor begraven, die in de optiek van de wetgever ook mogelijk is binnen die termijn van grafrust van 10 jaar. Bij het kiezen van een andere vorm van lijkbezorging vervalt het belang van de grafrust. Want bij crematie speelt ook geen grafrust. Daarom wordt het in de regel ook binnen 10 jaar toegestaan. Zie ook andere vragen hierover in de subrubriek 'Opgraven en herbegraven of cremeren'.

Dat wilt niet zeggen dat een verzoek tot opgraven om te cremeren altijd klakkeloos moet worden ingewilligd. Men dient de wijziging van de bestemming van een lijk wel met een redelijk argument te kunnen onderbouwen. Dat kan van alles zijn. Het later, na de begrafenis, vinden van een codicil van de overledene kan een reden zijn. Ruzie met de 'buren' op de begraafplaats kan het plezier van een graf stevig vergallen. Door ziekte of handicap is grafbezoek lastig geworden, etc. Een verhuizing twee dorpen verderop zie ik op het eerste gezicht niet als een dringende reden, tenzij iemand zo oud is dat hij/zij niet kan autorijden en het graf zonder hulp niet kan bezoeken. Maar goed, welke reden u of uw burgemeester acceptabel vindt, moet u zelf afwegen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >