Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Wanneer is het grafschennis?

27 september 2011

Vraag nummer: 26166

Valt het verplaatsen van alleen een steen die bij een urn hoort, ZONDER dat de betrokkenen in kennis worden geteld, onder grafschennis?

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Dat valt zonder nadere gegevens over wat er precies is gebeurd niet te zeggen.

Of sprake is van grafschennis hangt af van de vraag wie de grafsteen op het urnengraf verplaatst en waarom.
Het moet iemand zijn die niet bevoegd is om aan de steen te komen. Bijvoorbeeld de beheerder van de begraafplaats is wel bevoegd; de steenhouwer die in opdracht handelt van de rechthebbende op het graf is ook bevoegd. Maar een willekeurige nabestaande of een willekeurige bezoeker is niet bevoegd.
Voor grafschennis moet er tevens de opzet bestaan om het graf en het monument te beschadigen. Als er het oogmerk was om bijvoorbeeld de steen elders goed schoon te maken en niet om iets opzettelijk te beschadigen, is er strafrechtelijk geen overtreding. Ook niet als er bijvoorbeeld een belettering op zou worden aangebracht.
Het verplaatsen van de steen zonder de rechthebbende in kennis te stellen is op zich dus nog geen grafschennis. Er moet de bedoeling geweest zijn om het graf te vernielen of te ontluisteren.

Als het monument zonder doel verwijderd is door een ander dan de beheerder van de begraafplaats (of iemeand die met zijn toestemming handelt zoals een steenhouwer), kan wel sprake zijn van schending van het graf.
Vergelijk vraag Tijdelijke steentje verwijderd; grafschennis? en tien andere vragen over grafschennis in de subrubriek Grafsteen/monument.

U kunt ook gebruik maken van de zoekfunctie van de site, door 'grafschennis' in te typen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

-----
Nieuwe wettelijke regeling sinds 2011: Van wie is de grafsteen?

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder