Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Mag ik een naam op grafsteen zetten die daar niet is begraven?


24 oktober 2020

Vraag nummer: 61834

Mijn vader is in een ander plaats begraven als mijn moeder. Zij waren gescheiden. Nu staat er op de grafsteen van mijn vader de naam van mijn moeder vermeld terwijl zij daar niet ligt maar in een andere woonplaats. Volgens de parochie van waar mijn vader ligt laat dit weten: Wettelijk dient diegene die op een grafsteen vermeld staat ook werkelijk daar begraven te zijn. Klopt dit wat de kerk/parochie zegt en wat kan ik doen om dit recht te zetten daar de kerk en gemeente denkt dat mijn moeder bij mijn vader ligt begraven?

Antwoord:

Geachte heer,

Ja, er mag een naam op een grafsteen staan, van een persoon die daar niet begraven is.

De parochie vergist zich als zij meent dat er een wettelijk gebod is dat degene wiens naam de de grafsteen staat, daar ook werkelijk begraven moet zijn. Zo'n regel bestaat niet. Er is andersom ook geen verbod op.

Bij veel gemeentelijke begraafplaatsen bestaat er zelf een regeling voor. Dat een graf kan worden uitgegeven ter herinnering aan een persoon die daar niet begraven is, een gedenkplek. Denk aan gevallen waarin iemand vergist is, waarschijnlijk overleden is en de familie behoefte heeft aan een plek om naar toe te gaan. Dan kan ook als iemand in het verledene gecremeerd is en de as verstrooid is, maar nabestaanden toch graag een plek hebben om naar toe te gaan.

Ik zie juridisch en wettelijk geen enkel bezwaar tegen de situatie dat de naam van uw moeder vermeld is op de steen van uw vader, ook al waren zij (uiteindelijk) gescheiden.

Ik denk niet dat de gemeente denkt dat uw moeder daar begraven is. Waarom zou de gemeente dat denken en zich daar mee bemoeien? Relevant om te weten wie waar begraven is, is het wettelijk voorgeschreven register. De begraafplaatshouder moet zorgen dat dat klopt. Niet wat op een steen staat.
U hoeft dus niets 'recht te zetten'.

Er zijn ook graven waar bewust gekozen is voor anonimiteit. Persoonlijk vind ik ook altijd mooi de graven waar alleen 'vader' of 'moeder' op staat. Dat is allemaal toegestaan.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >