vraag nr.3901 d.d.13 juli 2005 waarin u "verklaard" dat de kosten voor" />

Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Kosten grafsteen verplicht uit nalatenschap betalen


5 juni 2018

Vraag nummer: 55205

Geachte heer mr W.G.H.M. van der Putten,
Ik revereer naar uw reactie op vraag nr.3901 d.d.13 juli 2005 waarin u "verklaard" dat de kosten voor aanschaf en plaatsing van een grafsteen onder de wettelijke kosten van lijkbezorging vallen. Is dit in een wetsartikel vastgelegd? En naar welk wetsartikel kan ik dan verwijzen? U begrijpt dat ik met hetzelfde vraagstuk zit en ik daarom mijn afgewezen verzoek heel graag met een wetsartikel wil onderbouwen.

Ik vertrouw erop u hiermee te hebben geinformeerd en zie uw reactie graag tegemoet.

Met vriendelijke groet,

Anton Pieck.

Antwoord:

Geachte heer,

Dit soort zaken is niet in een wettelijke regel vastgelegd. Er bestaat geen wet die zegt dat een grafkist of grafsteen wel uit de nalatenschap betaald wordt en 2 volgauto's wel maar een derde en vierde volgauto niet, etc.

Bij dit soort zaken gaat het om de vraag wat 'maatschappelijk gebruikelijk' is. Wat dat is, is geen hard gegeven. Het verschilt ook per persoon. Voor iemand die bulkt van het geld zijn meer en hogere kosten aanvaardbaar dan voor iemand met weinig financiƫle mogelijkheden. Maar een gedenkteken op een graf is altijd normaal en aanvaardbaar.

Wat mij een goede maatstaf lijkt voor de aanvaardbaarheid van uitvaartkosten, is wat de Belastingdienst aanvaardbaar achtte of acht voor aftrek. Weliswaar is sinds 2009 de aftrek van uitvaartkosten voor de inkomstenbelasting niet meer mogelijk, maar nog wel voor de erfbelasting. Zowel voor aftrek voor de inkomstenbelasting als voor de erfbelasting waren en zijn de kosten van een grafmonument nooit een discussiepunt, tenzij zij extreem hoog waren.

Ook in jurisprudentie over uitvaartkosten zijn de kosten van een grafmonument nooit een punt van discussie.

Ik doe in mijn archief een greep naar een willekeurige uitspraak van de Hoge Raad van 08-07-1996 over belastingrecht en de aftrek van uitvaartkosten. Ik lees daar dat zowel de rechters als de belastingdienst een grafsteen normaal vinden en voor aftrek in aanmerking komen. Ik ken geen enkele rechtszaak waar ooit de uitkomst van was dat de kosten van een gedenkteken niet aanvaardbaar waren en niet vergoed werden of niet verhaald konden worden.

Het is absoluut zeker dat de kosten van het grafmonument uit de nalatenschap van betrokkene betaald behoren te worden. Als iemand dat weigert, kunt u dreigen met een rechtszaak. Bij sommige zaken is de uitkomst van een rechtszaak niet zeker, maar als het om een grafmonument gaat kunt u er zeker van zijn.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >