Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Eigendom grafmonument


14 januari 2018

Vraag nummer: 53387

Dag heer V.d.Putten,
Nu het grafrecht binnenkort eindigt, is de vraag wie is de eigenaar van het monument.
Er zijn twee partijen. De ene is degene die de grafrechten heeft en de tweede partij zijn degenen die het monument betaald hebben: degene die de grafrechten heeft en een ander direct betrokkene.

Antwoord:

Geachte heer,

De persoon of personen die het grafmonument betaald heeft of hebben, zijn en blijven de eigenaar of eigenaren van het grafmonument, zolang het grafrecht nog loopt. Wanneer het grafrecht afloopt, verandert dat. Dan wordt de houder van de begraafplaats de eigenaar, die het monument dan waarschijnlijk zal willen afgeven aan de rechthebbende van het graf. Al was het maar omdat de houder van de begraafplaats niet weet wie de eigena(a)r(en) van het monument zijn of waren.

Als een grafmonument uit de nalatenschap van de overledene betaald is, zijn diens erfgenamen samen de eigenaar. Dat is overigens erg onhandig, maar ja, dat was in 2009 de keuze van de wetgever (die naar mijn inschatting de gevolgen niet goed overzag). Als een van de oorspronkelijke erfgenamen inmiddels overleden is, treden diens erfgenamen in diens plaats. Dat kan bij graven die lang in stand worden gehouden vele generaties doorgaan. Uiteindelijk kunnen er vele tientallen of zelfs honderden mede-eigenaren van een grafmonument zijn. Die moeten allemaal eensgezind hetzelfde besluit nemen, anders kan er niets besloten of gedaan worden. Dat wordt natuurlijk in de praktijk erg theoretisch, want de meeste mensen zullen helemaal niet weten dat ze mede-eigenaar zijn van een oude grafsteen. Ik schat in dat heel weinig mensen in kaart brengen wie de eigenaren zijn en hun opvolgers, wanneer zij overlijden.

Als de erfgenamen rechten willen doen gelden op de grafsteen, moeten ze dat doen voor het einde van het grafrecht, anders vervallen hun aanspraken. "Automatisch" zegt een gewoon mens; "van rechtswege" zegt een jurist. Omdat het wettelijk zo geregeld is.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Een goedkope maar waardige begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >