Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Worden de resten echt niet verbrand of omzeilen jullie deze vraag?


8 februari 2018

Vraag nummer: 53755

U zegt,dat beenderen verteren,hoe komt het dan,dat bij opgravingen er nog beenderen liggen van eeuwen terug.Ik wil begraven worden,maar als de beenderen verbrand worden (crematie) dan kies ik ook voor crematie ( goedkoper en zuiverder en geen verdere kosten of grafschendingen. Gr.Bouwe PS.Beenderen verbranden is ook Crematie.

Antwoord:

Geachte heer,

Hahaha, dat mag ik wel. Er zijn vast meer mensen die zouden willen zeggen "Geef eens een eerlijk antwoord. En niet eentje voor de bühne". Maar al mijn antwoorden zijn altijd eerlijk.

Hoe het komt dat er bij opgravingen na eeuwen nog beenderen worden gevonden, is iets wat ik al vaker heb beschreven in antwoorden op vragen over het ruimen van graven. Dat hangt af van o.a. de grondsoort, de vochtigheid van de grond, de diepte van begraven en de zuurgraad van de grond. In vochtige klei blijft een overledene lang 'goed'; in grof geel zand is het zo gepiept.
Het is lang niet altijd zo dat bij een opgraving van een oude begraafplaats nog beenderen worden gevonden. Bij archeologische opgravingen vindt men vaak ook alleen maar verkleuringen van de grond die aangeven dat daar ooit iets gelegen heeft.

Ik ben zelf wel eens bij ruimingen aanwezig geweest omdat ik vond dat ik zelf gezien moest hebben waar ik over schrijf of adviseer. Ik ben wel eens aanwezig geweest bij de ruiming van een deel van een begraafplaats, waar na 25 jaar niets meer van overledenen te vinden was, behalve enkele kledingstukken. Bij andere graven die na ongeveer 20 jaar werden geruimd werden hele skeletten aangetroffen.
Het is soms ook wel een probleem bij opgravingen. Mensen willen dan bijvoorbeeld dat het graf van een kind wordt verplaatst, of dat een (groot)ouder moet worden herbegraven in een ander familiegraf. Dan kan het zijn dat na het openen van het graf niets meer gevonden wordt. Omdat alle beenderen zijn vergaan. Dan is het het dilemma dat men moet vertellen niets te vinden, of dat men toch maar symbolisch een paar scheppen verkleurde aarde in de kist legt. Dan is er geen standaard oplossing.
Van tevoren is echter niet met zekerheid te voorspellen of men wel of niet iets zal aantreffen.

Wat het verbranden van beenderen betreft, u hebt gelijk: dat is ook cremeren. Maar dat kan en mag en gebeurt echt niet zomaar. Het is wettelijk mogelijk voor een houder van een begraafplaats om beenderen uit een geruimd graf te cremeren. Maar alleen onder de strikte voorwaarde dat er instemming is van de nabestaanden die de begrafenis hebben geregeld. Over dit onderwerp is meermalen gesproken in de Tweede Kamer toen deze wetswijziging werd behandeld. Ik denk dat het echter maar heel zelden voorkomt, want er is zelden een reden om dit te doen. Het cremeren kost natuurlijk ook nog eens geld, terwijl de houder de botten gratis op de begraafplaats kan begraven. Waarom zou men dat dan doen?

U schrijft dat cremeren goedkoper en zuiverder is. Daar kan men vraagtekens bij zetten. Crematoria zullen er wel zo piëteitsvol mogelijk mee omgaan, daar twijfel ik niet aan. Maar is het zuiverder? Tussen de as van de overledene zit natuurlijk ook as van de kist en de kleding. In een oven zitten altijd nog heel kleine beetjes as van andere overledenen; men gaat de oven niet dweilen en ontsmetten. Als de as later ergens verstrooid wordt op een strooiveld, kunnen mensen en dieren er gewoon doorheen lopen. Als de asbus ergens in een columbarium wordt bijgezet, zijn er alsnog kosten van een grafruimte. Dan is er geen financieel voordeel ten opzichte van begraven.
Het is ook niet zo dat cremeren per definitie goedkoper is dan begraven. Een crematie kost ongeveer 1.300,- euro. Maar er zijn veel begraafplaatsen waar men een graf onder de 1.000,- euro kan krijgen. Veel begraafplaatsen bieden goedkope algemene graven aan en er zijn ook veel kerkelijke begraafplaatsen met tarieven tussen de 500,- en 700,- euro. Het is een kwestie van eens even zoeken in de regio.

Crematoria rijzen tegenwoordig al paddestoelen uit de grond. 25 jaar geleden waren er nog geen 20 crematoria, nu zijn het er ruim 90. Waarom? Omdat de houder van een crematorium op een crematie ongeveer 25-35% winst maakt, terwijl de houder van een begraafplaats vaak alleen kostendekkend kan werken.

De grote uitvaartorganisaties hebben eigen crematoria, maar geen eigen begraafplaatsen. U kunt wel bedenken waarom niet. En u kunt dan ook bedenken waarom de medewerkers van zulke organisaties het cremeren propageren.

Ik geloof niet dat ik uw vragen heb omzeild ;-)

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Een goedkope maar waardige begrafenis of crematie.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >