Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Samen cremeren na ruiming


13 augustus 2018

Vraag nummer: 55837

Aangezien er geen kinderen meer leven van Mijn opa en oma zijn we aan het kijken of we ruimen of anderszins. Mijn vraag. Mijn opa en oma hebben elk een graf naast elkaar. Als we deze gaan ruimen mogen ze dan wel samen gecremeerd worden of moet dit dan apart en zijn er twee urnen met as.

Antwoord:

Geachte heer,

Het is wettelijk voorschrift dan na opgraving de stoffelijke resten van opgegraven personen separaat moet worden gecremeerd. U krijgt dan 2 urnen met as. Maar ook pas na een maand na de crematie. Dat is de normale wettelijke regeling.

U verwart A) opgraving van overledenen met B) de ruiming van de graven. Dat zijn wettelijk twee heel verschillende dingen, al lijken ze qua uitvoering op elkaar. Maar een familie beslist nooit over ruiming van graven. Het grote verschil zit hem in de vraag wat er uiteindelijk met de stoffelijke resten van een overledene moet gebeuren, of niet.

A) Als u de stoffelijke resten van uw grootouders tot uw beschikking wilt hebben, kunnen deze worden opgegraven na verkregen vergunning van de burgemeester. De rechthebbende op een graf beslist over de opgraving en ook wanneer deze plaatsvindt.

B) Bij de ruiming van graven gaat het er primair om om de graven te doen verdwijnen. Hier beslist de houder van de begraafplaats over. Het gebeurt op een moment dat de houder uitkomt. Dat kan morgen zijn, maar ook pas na 50 jaar of nooit. Familie heeft daar geen inspraak in.
Als de graven geruimd worden, krijgt de familie de stoffelijke resten niet en ook niet de as, als de houder van de begraafplaats de resten zou laten cremeren. Maar dat doet hij normaal gesproken nooit, stoffelijke resten ruimen. Want dat is duur en heeft normaal gesproken geen zin. Ik ken alleen voorbeelden van kleine begraafplaatsen met ruimtegebrek, die dat wel hebben gedaan (na voorafgaande goedkeuring van de familie, anders mag het niet).

Zie over opgraven en cremeren ook:


Zie vergelijkbare vragen in de subrubriek 'Opgraven en herbegraven of cremeren'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Waarom moet je na de crematie een maand wachten op de as (ook na een crematie na een opgraving)?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >