Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Ruiming familiegraf zus voorkomen


27 oktober 2019

Vraag nummer: 59052

Beste,

Wellicht een bijzondere situatie dit, vandaar mijn vraag. Mijn zus is bijna 20 jaar geleden overleden en haar toenmalige echtgenoot heeft destijds een familiegraf "gekocht". Inmiddels is hij zelf ook in 2012 overleden en ligt er verder niemand in dat graf. Ik heb geen contact met de kinderen van mijn zus en weet niet wat er is geregeld toen hij hertrouwde en verhuisde naar een andere provincie. Hij was niet de biologische vader van de kinderen. Ik wil weten op wiens naam het graf nu staat omdat ik daar wellicht iets mee wil voordat het eventueel geruimd wordt. Stel nu dat alles vooruit is betaald door haar toenmalige echtgenoot en dit is overgeschreven op een van haar kinderen, maar zij willen hier na het termijn van 20 jaar verder niet voor betalen, hoe kan ik dan voorkomen dat het graf geruimd wordt? Ik wil haar dan laten herbegraven op een andere locatie in een ander familiegraf.

Alvast bedankt!

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Uniek is de situatie van uw vraag niet. Er staan enkele tientallen vergelijkbare vragen in o.a. de subrubrieken 'Graf overschrijven' en 'Graf ruimen'. Het is alleen even zoeken omdat er ruim 500 vragen in die twee rubrieken samen staan. Soms gaan ze over het graf van een vader, moeder, broer of kind, maar is de situatie vergelijkbaar.

U kunt bij de administratie van de betreffende begraafplaats vragen op wiens naam het graf staat. Als er nu geen rechthebbende is, omdat uw voormalige zwager rechthebbende was en niemand na zijn overlijden in 2012 de grafrechten heeft overgenomen, kunt u ze meteen zelf vragen. Als de grafrechten op naam van bijvoorbeeld een van de kinderen staan, kunt u vragen om, als dit kind de rechten niet verlengt, het graf na afloop van de lopende termijn aan u uit te geven.

Als geen van de kinderen de huur van het graf wil verlengen, hebben zij geen recht om het graf te laten ruimen. Daar beslist de begraafplaats zelf over, maar als u tijdig aangeeft het graf te willen behouden, zal de begraafplaats het graf niet ruimen.

Ook als u aangeeft uw zus te willen laten herbegraven in een ander familiegraf elders, zal de begraafplaats het graf niet ruimen. Wanneer iemand anders de rechthebbende is, zal die persoon toestemming moeten geven voor de opgraving. Zonder toestemming van de rechthebbende van een graf geeft de burgemeester geen vergunning voor de opgraving.
Als u een opgraving wenst, is het waarschijnlijk makkelijker te wachten tot de grafrechten binnenkort verstreken zijn; dan is geen toestemming van derden nodig. Van een voormalige rechthebbende van een graf is geen toestemming vereist.

Zie over opgraven en herbegraven:


Zie de honderden eerdere vragen en antwoorden over opgraven in de subrubriek 'Opgraven en herbegraven (of cremeren)'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >