Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Ruimen van graven van oorlogsslachtoffers Moerdijk


17 september 2017

Vraag nummer: 52008

Mijnheer van der Putten,

De gemeente Moerdijk heeft zo'n 20 jaar geleden graven van inwoners die aan het eind van de oorlog zijn gebombardeerd geruimd en op eigen initiatief de grafzerken behouden voor bezoek.
De gemeente heeft die grafzerken destijds op een, door de Gemeente aangelegd muurtje, geplaatst in de nabijheid van het 1940-1045 monument.
Een foto van de huidige muur kunt U vinden via de website: https://www.google.nl/search?q=muur+graven+klundert&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwiogt7D4qrWAhWDJ8AKHaf1AkgQsAQISA&biw=1066&bih=642#imgrc=XK9_1yZ_TWBJZM:
Nu is de gemeente op zoek naar ruimte op de begraafplaats en heeft daarom besloten dat deze grafstenen "weg" moeten. Belanghebbenden kunnen de steen nog wel persoonlijk ontvangen.
Hier een link hierover van de gemeente Moerdijk: https://www.moerdijk.nl/Inventarisatie-begraafplaats-Klundert
Nu is mijn vraag: Kan dit zomaar? Een gemeente die een groot aantal jaren graven adopteerd waarna de grafstenen gewoon geruimd worden omdat er te weinig plaats is. Op de grafstenen staat veelvuldig het jaartal van overlijden 1944 vermeld (granaat beschietingen van de Duitser op Klundert en omstreken)
Wat mij betreft mag de gemeente Moerdijk, waar Klundert onder valt, bij de komende 4 mei dodenherdenking gewoon thuisblijven.
De relatie die ik met de slachtoffers in de muur heb zijn: a) Open en Oma van mijn vrouw; Leendert Jacob van Pelt en Teutje Gerritje Voogt b) Familie Lodders; Meeuw Lodders, Adriana Korteweg en twee van hun kinderen zijn directe familie van mijn moeders kant.

In afwachting van uw antwoord,

Gerrit Molengraaf

Antwoord:

Geachte heer,

Op basis van de feiten en omstandigheden die u noemt, is het blijkbaar zo dat de nabestaanden van de personen die in de betreffende graven begraven waren, in de jaren '90 of eerder hadden besloten om de grafrechten niet te verlengen. Anders had de gemeente de graven niet kunnen ruimen. De gemeente had destijds de monumenten kunnen verwijderen en vernietigen. Dan waren zowel de graven als de monumenten verdwenen.

De gemeente heeft in de jaren '90 uit eigen initiatief de grafmonumenten behouden. Dat is een mooi gebaar, maar het verplicht de gemeente niet om de monumenten tot in de eeuwigheid te houden en te onderhouden. Ik kan daar geen rechtsgrond voor aanwijzen.

Het lijkt mij terecht dat de gemeente de grafmonumenten die zij nu wil verwijderen, ter beschikking stelt aan belanghebbenden. Waarom iets weggooien waar mensen misschien nog aan hechten? Dat zou zinloos zijn.
Personen die het alsnog jammer vinden als niets op de begraafplaats meer aan bepaalde personen herinnert, hebben de vrijheid om bij wijze van gedenkplaats een nieuw graf te huren en daar het oude grafmonument te plaatsen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >