Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Melding aan bloedverwanten bij ruiming familiegraf

13 mei 2025

Vraag nummer: 70044

Geachte heer Van der Putten,
Mijn in 2023 overleden vrouw heeft 6 dagen voor haar overlijden (zij was terminaal ziek) de grafrechten van het familiegraf waar haar grootvader, ouders en broertje liggen begraven aan mij overgedragen. Nu is mij recent door Westgaarde bekend gemaakt dat de grafrechten per 16 juni aanstaande komen te vervallen en dus ofwel verlengt zouden moeten worden of tot afstand en ruiming van het graf te besluiten.
U zult ongetwijfeld begrijpen dat ik bij de overdracht van rechten geen moment heb geaarzeld, ik heb altijd de wensen van mijn vrouw t.o.v. dit graf ondersteund en gehonoreerd, ook de kosten van onderhoud en renovatie van de grafbedekking zonder enige terughoudendheid gedragen.
Ik ben echter wel van mening dat een beslissing om ofwel te verlengen of afstand te doen de directe bloedverwanten toekomt en heb daarom ook na telefonisch overleg met mijn zwager een overdrachtsformulier grafrecht van Westgaarde hem toegezonden, zodat hij na verwerking bij Westgaarde het besluit van hem en zijn zuster kenbaar kon maken.
Hij heeft de overdracht echter niet geaccepteerd, maar mij in een officiële brief 'toestemming' gegeven de grafrechten niet te verlengen en afstand te doen, een kopie van deze brief, mede ondertekend door mijn schoonzuster, is mij daarna ook toegezonden.
In mijn optiek ontloopt hij daarmee zijn verantwoordelijkheid als oudste direct nabestaande en legt de uiteindelijke beslissing bij mij.
Voor zover mij bekend zijn buiten mijn eigen kinderen geen van de (volwassen) kinderen van mijn zwager en schoonzus, dus m.i. direct nabestaanden, op de hoogte van dit besluit.
Ik vraag mij daarom af of ik (of Westgaarde?) verplicht ben om deze kinderen te informeren en welke consequenties hier eventueel aan verbonden zijn mocht ik dit nalaten?
Ik zie uw reactie graag tegemoet en dank u bij voorbaat voor de moeite.

Antwoord:

Geachte heer,

Hoe, op welke wijze, heeft uw vrouw in 2023 de grafrechten aan u overgedragen? Een rechthebbende op een graf kan alleen de houder van de begraafplaats verzoeken om met een nieuwe rechthebbende de overeenkomst voort te zetten. Maar een rechthebbende kan zelf in zijn of haar eentje niets doen. De medewerking van de begraafplaats is nodig om de overdracht juridisch perfect te maken.
Maar ik neem aan dat dat ook gebeurd is. Anders kan de begraafplaats, Westgaarde in dit geval, u niet berichten dat de grafrechten verlengd moeten worden.

U bent van mening dat een beslissing om grafrechten te verlengen dan wel een graf te ruimen, aan de directe bloedverwanten toekomt van de personen die in het graf begraven zijn. Ik begrijp dat men zo kan redeneren, maar in het Nederlandse recht is het niet zo geregeld.
Er bestaat geen verplichting om kinderen en kleinkinderen van overledenen te informeren over het wel of niet verlengen van een grafrechten. En, in het laatste geval, over de gevolgen van het niet-verlengen, te weten het uiteindelijk ruimen van het graf.
Het heeft geen consequentie ls men nalaat om zulke nazaten te informeren.

In uw optiek ontloopt uw zwager (met zijn zus) zijn verantwoordelijkheid als oudste directe nabestaande om een beslissing te nemen over het graf en legt hij de uiteindelijke beslissing bij u.
Men kan er zo tegenaan kijken, maar men kan het ook anders zien.

Uw vrouw is slechts 2 jaar geleden overleden. Zij heeft u en niet haar broer of zus het familiegraf met haar grootvader, ouders en broertje toevertrouwd. U schrijft dat u altijd de wensen van uw vrouw t.a.v. dit graf hebt ondersteund en gehonoreerd. Dan begrijp ik niet dat u recent de grafrechten aan uw zwager wilde overdragen, tegen de bedoeling van uw vrouw in.
Het lijkt mij duidelijk dat u degene bent die over de verlenging kan beslissen, met de wens van uw vrouw in het achterhoofd.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Nieuwe site voor mensen die zelf de regie over hun overlijden in handen willen hebben:
www.exit.nl. Met:
- documenten voor medische beslissingen: euthanasieverklaring, volmacht, behandelverbod etc.;
- uitvaartwensen vastleggen;
- een eenvoudige crematie regelen.

TIP
Een uitvaart zoals u dat wilt, zonder compromisssen. Regel hier uw uw exclusieve begrafenis of crematie.

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals over de aankoop en het behoud van een graf voor eeuwig:

Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.