Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Mag een graf zomaar ontruimd of leeggehaald worden


17 oktober 2019

Vraag nummer: 58924

Mijn oma is in 2012 overleden en begraven. Destijds is er betaald voor het graf voor 10 jaar. Nu heeft mijn moeder (tevens rechthebbende) een brief van de gemeente gekregen dat er een bedrag van 6000 euro moet worden betaald voor 2022 anders word het graf geruimd. Als we hiervoor kiezen moeten we op korte termijn de eerste 2500 euro betalen en hiervoor kunnen we geen betalingsregeling met de gemeente treffen. Als we dit niet doen word op korte termijn het grafmonument verwijderd en word het graf in 2022 geruimd. We kunnen er dan nog wel voor kiezen of we alsnog willen cremeren of dat de resten in een massagraf komen. Nu is mijn vraag . Mag dit zomaar? Mag de gemeente weigeren een betalingsregeling met ons te treffen om het bedrag te betalen. En mag de gemeente het grafmonument zomaar verwijderen? In principe willen we het liefst het graf behouden en het bedrag van 6000 euro betalen maar helaas kunnen wij dit niet binnen korte termijn zomaar ophoesten. evenals de 2500 euro die op korte termijn zou moeten worden betaald.

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Op een dergelijke vraag kan ik geen antwoord geven. Natuurlijk mag een graf niet 'zomaar ontruimd of leeggehaald worden'. Maar als een rechthebbende niet aan diens financiële verplichtingen voldoet, mag het wel. Dan is het ook niet 'zomaar'.

Ik verbaas mij echter over het bedrag van 6.000,- euro. Ik ken geen enkele gemeente waar voor 10 jaar grafhuur 6.000,- euro moet worden betaald.
Misschien is het een bijzondere grafkelder voor meerdere personen, anders kan ik de kosten niet verklaren.

Voor een beoordeling van de situatie zijn kopieën van de brief of akte van uitgifte van het graf uit 2012 nodig, evenals van de rekeningen uit 2012. Ook moet alle tussenliggende correspondentie en de brief die uw moeder nu van de gemeente heeft gekregen, worden bekeken.

Overigens is het normaal dat een gemeente geen afbetalingsregeling wil treffen. Geen enkele persoon, geen enkel bedrijf en geen enkele overheid is verplicht om een afbetalingsregeling met een klant te treffen. Bij gemeenten is ook in verordeningen geregeld dat de kosten van begraven en begraafplaatsen niet in aanmerking komen voor kortingen of betalingsregelingen. Als een familie de kosten van een graf niet kan dragen, moet men ook niet zo'n graf aanschaffen, redeneert de overheid.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP (voor gemeenten)

Extra cursus wegens grote belangstelling:
2e Themamiddag Financiën van de gemeentelijke begraafplaats op donderdag 23 januari 2020.

De financiële kant van de lijkbezorging roept voor de houders van begraafplaatsen vaak vragen op. Van den Bosch & Partners organiseert daarom samen met mr. Willem van der Putten op 31 oktober 2019 een speciale themamiddag rondom de financiën van de gemeentelijke begraafplaats. De organisatie is in handen van de Academie Lokale Belastingen.

Vanuit de fiscale kant zal mr. Edwin Borghols, vennoot bij Van den Bosch & Partners, de belangrijke fiscale aspecten van de begraafplaats behandelen. Willem van der Putten zal vanuit zijn grote ervaring andere financiële aspecten voor zijn rekening nemen. Daarbij komen aan de orde vragen als:
• Hoe hoog mogen de lijkbezorgingsrechten worden vastgesteld?
• Moet er onderscheid worden gemaakt tussen grafrechten en onderhoudsrechten?
• Kunnen er verschillende soorten onderhoudsrechten worden vastgesteld?
• Kan er verschil in onderhoudsrechten worden gemaakt tussen algemene en particuliere graven?
• Kunnen er nieuwe rechten worden opgelegd aan bestaande graven met oude contracten?
• Maakt het verschil of graven liggen op een begraafplaats die oorspronkelijk een kerkelijke begraafplaats was?
• Kan er onderscheid worden gemaakt tussen verschillende typen grafmonumenten of graven op verschillende grafvakken?
• Voor welke diensten kunnen er rechten worden geheven? Kan men bijvoorbeeld rechten heffen voor een opgraving, als de uitvoering bij een extern bedrijf ligt, dat een eigen rekening indient?
• Kunnen er afkoopsommen voor het recht op een graf of voor 20 jaar onderhoud geheel in de exploitatie worden opgenomen?
• Kunnen er verschillende rechten worden geheven voor graven met twee of meer overblijfselen?
• Hoe kan grafonderhoud op de langere termijn het beste worden bekostigd?
• Kunnen de kosten van graven die eeuwigdurend zijn afgekocht nog worden meegenomen in de exploitatie?

Inmiddels zit de zaal voor 31 oktober 2019 vol.

Er komt een nieuwe mogelijkheid op donderdag 23 januari 2020.
Zie https://www.lokbel.nl/cursus/themamiddag-financien-van-de-begraafplaats.


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >