Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Herbegraven in bestaand graf


10 september 2021

Vraag nummer: 63564

Ik heb de volgende vraag :

Mijn zwager is in 1970 begraven in een enkelgraf voor onbepaalde tijd

Zijn ouders en dus mijn schoonouders zijn in 1994 en 2007 begraven in een dubbel huurgraf

Ik ben rechthebbende van de graven en wil wil graag de overblijfselen van mijn schoonouders laten opgraven en laten herbegraven in het graf van mijn zwager (hun zoon).

Zou dit mogelijk kunnen zijn ?

Antwoord:

Geachte heer,

Of dit mogelijk is, is pas te zeggen als de mogelijkheden van de betreffende begraafplaats (mij) bekend zijn.
Als men in deze rubriek een vraag stelt over een graf, is het handig om direct te vertellen op welke begraafplaats dat graf zich bevindt. Want dat kan een groot verschil maken.

Een enkel graf is in de regel bestemd voor 1 overledene. Dat betekent dat geen 2e of overledene in het graf bijgeplaatst mag worden. (Maar dat is niet in alle gevallen zo. Sommige begraafplaatsen noemen ook een graf waar een aantal kisten onder elkaar kunnen worden geplaatst, een enkel graf. In tegenstelling tot een dubbel graf, waarmee soms een dubbel breed graf wordt bedoeld. Dat er geen eenheid is in terminologie, maakt het lastig om iets te zeggen. Men moet altijd de grafakte en het reglement of de verordening van de begraafplaats controleren).
Herbegraven houdt per definitie in dat stoffelijke resten worden overgeplaatst naar een volwaardig nieuw graf. Dat kan dus alleen als er in dat nieuwe graf plaats is voor een nieuwe overledene. Bij een enkel graf is dat in de regel niet het geval. (Maar soms wel).

Een oplossing kan zijn, als de betreffende begraafplaats de optie kent om graven te schudden of samen te voegen (soms gebruiken begraafplaatsen ook andere termen). Het schudden van graven is een vorm van ruiming van een graf, waarbij stoffelijke resten dieper in het graf worden begraven. Die stoffelijke resten tellen dan niet meer mee bij het aantal plaatsen in het graf.
Het is in theorie mogelijk om de stoffelijke resten van uw zwager te schudden; die worden dan dieper herbegraven en dan is er weer ruimte voor een nieuwe kist/overledene. Als die in het graf begraven wordt, en de overledene langer dan 10 jaar geleden overleden is, kan het graf meteen weer geschud worden. Dan ontstaat er weer ruimte voor een volgende overledene. Dat kan allemaal meteen dezelfde dag gebeuren en dan krijg je feitelijk toch wat u graag wilt, in overeenstemming met de wettelijke regels en de voorschriften van de begraafplaats.

Echter, de kernvraag is dan op het op dit begraafplaats mogelijk is om een enkel graf te schudden. Als dat niet het geval is, kunnen geen stoffelijke resten worden bijgevoegd.

Voor de opgravingen is een vergunning van de burgemeester nodig. Dat zal na 14 jaar na de laatste begrafenis waarschijnlijk geen probleem zijn.

Zie over opgraven en herbegraven (of cremeren) ook:


Zie ook andere vragen over het schudden en samenvoegen van graven, zoals vraag 59175 'Schudden graf kosten 5 keer duurder' en vraag 56464 'Bijzetten in bestaand graf; wanneer wordt geschud? en tientallen andere vragen in de subrubriek 'Graf ruimen / ruiming begraafplaats' en de subrubriek 'Eigen graf, particulier graf of familiegraf '.

Als men in deze rubriek een vraag stelt over een graf, is het handig en verstandig om direct te vertellen op welke begraafplaats dat graf ligt, zoals ik al opmerkte.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >