Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Graf ruimen en verzamelgraf

28 oktober 2019

Vraag nummer: 59058

Geachte heer vd Putten.

Binnenkort zal mijn vader geruimd worden we hebben de keuze voor cremeren of herbegraven dit is voor ons allebei vrij prijzig en zal waarschijnlijk een verzamelgraf worden nu heb ik een vraag over deze verzamelgraf.
Hoe wordt dit doorgaans erin gelegd ik hoor en lees allemaal rare dingen dat het met een shovel erin zou worden gegooid dit kan ik me trouwens niet voorstellen kunt u mij misschien wat meer vertellen hierover mijn vader ligt in voorthuizen op diepenbosch
Met vriendelijke groet m.sladek

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Het ruimen van een graf gebeurt vaak zo, dat de bovenste laag van het graf wordt afgegraven met een graafmachine. Het is precies bekend op welke diepte kisten geplaatst zijn, dus men weet precies hoeveel gegraven kan worden zonder de resten van kisten en stoffelijke resten te kunnen raken.
Als de bovenlaag verdwenen is, wordt verder gegraven met de hand.

Op sommige begraafplaatsen wordt de aarde uit het graf dan op een zeef gelegd, om de botten uit te kunnen zeven.
Of de aarde gezeefd kan worden, hangt van de grondsoort af.

Ik heb wel eens machinisten van graafmachines aan het werk gezien, die ware kunstenaars zijn met zo'n apparaat. Zo precies en nauwkeurig als die kunnen werken, petje af.

Juist ook in een omgeving als Voorthuizen, waar veel mensen nog respect hebben voor de dood, kan ik mij niet voorstellen dat er slordig of respectloos met stoffelijke resten wordt omgegaan. Trouwens ergens anders ook niet. Dat past ook niet in deze tijd.

Ik denk dat wat u gehoord hebt, een verhaal van klokken en klepels is. Mensen zien dan in de verte een graafmachine, maar weten niet wat er echt gebeurt. Bij ruimingen is het betreffende gedeelte van de begraafplaats meestal afgesloten, uit respect voor de privacy van overledenen en hun familie.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder