Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Afgesproken grafrust en ruiming


4 maart 2024

Vraag nummer: 67981

Geachte meneer/mevrouw,

Als een vrouw al 19,5 jaar van de 20 jaar afgesproken grafrust ligt begraven en haar man komt te overlijden het laatst half jaar. Hoe zit dit dan met de afgesproken grafrust? want die verloopt dan eerder dan de wettelijke termijn van het opgraven voor die ene persoon?

En als je het graf laat ruimen, moet je dat dan voor beide personen laten doen? of kan het ook voor 1 van de 2.

Ik hoop hier antwoorden op te krijgen.

Vriendelijke groet.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Uw vraag heeft waarschijnlijk betrekking op een 2-persoons particulier graf, dat 19,5 jaar geleden nog 'een eigen graf met een uitsluitend recht' werd genoemd. Dan hangt het antwoord af van de vraag of het gaat om een 2-diep graf, of om graf van twee 1-diep graven naast elkaar.

In sommige delen van het land zijn graven voor een echtpaar twee plaatsen voor kisten boven elkaar; in andere delen zijn het plaatsen naar elkaar. In de betreffende regio's is dat zo 'normaal' dat men zich bijna niet kan voorstellen dat het in andere delen van het land anders is. De diepte van de graven is afhankelijk van de gemiddelde grondwaterstand in de betreffende regio.

Als de vrouw van uw vraag begraven is in een 2-persoons 2-diep graf, is zij onder in dat graf begraven. Dan kan haar man boven haar begraven worden. De gebruiksrechten van het graf zullen dan met 10 jaar verlengd worden. De vrouw wordt niet opgegraven, maar blijft gewoon onder in het graf rusten. Aan halve jaren en maanden of weken doet men gewoonlijk niet in het begraafwezen; men rekent in hele jaren.
In theorie is het denkbaar dat de stoffelijke resten van de vrouw in het graf worden geruimd en dat de man letterlijk in haar plaats wordt begraven. Ik heb echter nog nooit gehoord of ergens gelezen dat dat ergens gebeurt.
Bij een tweepersoons graf is dat ook niet nodig. Men kiest bij een echtpaar voor een tweepersoons graf omdat de langstlevende echtgenoot ook begraven moet kunnen worden als hij of zij binnen 10 jaar na het overlijden van de eerste echtgenoot komt te overlijden. Een graf met een overledene mag pas na 10 jaar na het overlijden geruimd worden.

Als echtparen naast elkaar worden begraven, kan de situatie anders liggen.
A. Er zijn begraafplaatsen waar men die twee naast elkaar liggende graven juridisch aan elkaar koppelt, door de uitgifte van het tweede graf te koppelen aan het graf waar de eerst overleden persoon wordt begraven.
B. Er zijn ook begraafplaatsen die de graven juridisch niet aan elkaar koppelen. Dan zijn er gewoon twee graven naast elkaar, die verschillende data van ingaan en ook verschillende data van het aflopen van de termijn kunnen hebben. Dat is vaak niet handig, omdat men vaak toch kiest voor een gemeenschappelijk grafmonument in het midden van die twee graven. Als de grafrechten van een van beide graven afloopt en niet verlengd wordt, moet eigenlijk de helft van het monument weg. Maar dan zou je wel de situatie kunnen hebben dat het graf van de vrouw veel eerder geruimd kan worden dan het graf van de man.

Als je een 2-diep graf hebt of een aan elkaar gekoppeld paar graven naast elkaar, worden de graven gewoonlijk niet deels geruimd. Bij een 2-diep graf kan dat ook niet, als de boven begraven persoon minder dan 10 jaar begraven is. Overledenen moeten minstens 10 jaar in een graf rusten. Men mag de grafrust van een bovenop begraven persoon niet verstoren omdat men een dieper deel van het betreffende graf wil ruimen.

Bij twee 1-diepe graven zou men er voor kunnen kiezen om het oudste graf eerder te ruimen dan het jongste graf.
Maar alle begraafplaatsen hebben hun eigen regels voor de 1-diepe graven naast elkaar. U zou bij de betreffende begraafplaats moeten nagaan welke regels men daar hanteert.

Maar uw vraag is merkwaardig, want de situatie dat een 2-persoons graf deels geruimd wordt, komt zelden of nooit voor. Simpelweg omdat het geen voordeel biedt. Ik heb de indruk dat er misschien een misverstand of miscommunicatie met de begraafplaats is. Bespreek het daarom nog eens goed met de beheerder of administratie van de begraafplaats.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Nieuwe site voor mensen die zelf de regie over hun overlijden in handen willen hebben:
www.exit.nl. Met:
- documenten voor medische beslissingen: euthanasieverklaring, volmacht, behandelverbod etc.;
- uitvaartwensen vastleggen;
- een eenvoudige crematie regelen.

TIP
Een uitvaart zoals u dat wilt, zonder compromisssen. Regel hier uw uw exclusieve begrafenis of crematie.

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >