Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Rechthebbende worden als niet-familielid

5 december 2023

Vraag nummer: 67609

Als ik geen familielid ben van de persoon die in het graf ligt, maar wil wel rechthebbende worden nadat de bestaande rechthebbende aangeeft geen rechthebbende meer te willen zijn. Kan ik dan rechthebbende worden? Ik heb natuurlijk wel mijn redenen om rechthebbende te worden.

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Een rechthebbende hoeft niet per se een familielid of andere nabestaande te zijn. Iedereen die de verantwoordelijkheid wil nemen, kan in principe rechthebbende worden.

Sommige begraafplaatsen hanteren in hun beheersverordening of beheersreglement wel het voorschrift dat een rechthebbende een bloed- of aanverwant tot de zoveelste graad moet zijn. Ik weet niet of dat in uw geval ook zo is. Maar dit soort regelingen zijn in mijn ogen veelal zinloos en achterhaald. Dat zijn regelingen van 40 of 50 jaar geleden, toen het vanzelfsprekend was dat mensen trouwden voordat ze kinderen kregen of scheiden en gingen samenwonen met anderen. Dan heb je met formele bloed- en aanverwanten te maken.
Er zijn tegenwoordig bijvoorbeeld veel samengestelde gezinnen waar de ouders niet met elkaar getrouwd zijn. Dan kunnen kinderen bijvoorbeeld 20 jaar in een gezin wonen met een 'vader' of 'moeder' waar ze juridisch-formeel 'niets' van zijn. Zulke mensen vallen dan buiten de voorschriften om rechthebbende van het graf van hun geliefde bonus-vader of bonus-moeder te zijn. Dat kan anno 2023 niet de bedoeling zijn.
En zo zijn er natuurlijk meer situaties waar zulke verouderde regels niet bij passen.

Zie vergelijkbare vragen in de subrubriek 'Graf overschrijven'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Nieuwe site voor mensen die zelf de regie over hun overlijden in handen willen hebben:
www.exit.nl. Met:
- documenten voor medische beslissingen: euthanasieverklaring, volmacht, behandelverbod etc.;
- uitvaartwensen vastleggen;
- een eenvoudige crematie regelen.

TIP
Een uitvaart zoals u dat wilt, zonder compromisssen. Regel hier uw uw exclusieve begrafenis of crematie.

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Hoe kan een graf voor eeuwig blijven bestaan?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder