Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Is het toegestaan dat de begraafplaatsadministratie weigert om mij de originele vestigingsakte van het graf voor onbepaalde tijd van mijn grootouders toe te sturen ivm privacywetgeving, nu de persoon die de grafrechten had, is overleden?

12 april 2024

Vraag nummer: 68145

Er is een bordje op het graf voor onbepaalde tijd (1959) van mijn grootouders geplaatst, met mededeling om contact op te nemen met de gemeente (de gemeente GM). Dat bleek i.v.m. overlijden van degene die de grafrechten had. De begraafplaatsadministratie van de gemeente weigert om gegevens / de oude vestigingsakte aan mij te verstrekken van dit graf vanwege privacywetgeving. Die sturen ze niet 'aan zo maar iedereen', werd mij gemeld. Maar ik ben niet 'iedereen', ik ben de kleindochter. Mij werd ook gemeld : Ze maken een nieuwe overeenkomst die ik pas te zien krijg als ik heb getekend dat ik de grafrechten op me wil nemen. Ik wil weten wat de inhoud van de oude akte voorschrijft betreft de onderhoudskosten en ook waar ik voor teken/ welke rechten of verplichtingen daardoor vervallen of juist toegevoegd worden. Is deze handelingswijze van de gemeente correct?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ik zie onbegrijpelijke en onjuiste standpunten van de gemeente in uw vraag.

De rechthebbende van een graf is overleden. Dan kunnen belanghebbenden de nieuwe rechthebbende worden. Daar voelt u in dit geval wel wat voor, want het gaat om het graf van uw grootouders.

Als u de nieuwe rechthebbende wilt worden, dan moet de oude akte uit 1959 op uw naam worden gezet. Dat hoeft niet letterlijk door het oude papier te pakken en de vroegere naam door te strepen en uw naam in de plaats te zetten. Maar er moet nu een besluit komen van B&W waarin staat dat u vanaf nu de rechthebbende van het graf bent, waarop de voorwaarden van de uitgifte van het graf van toepassing zijn.

Zie mijn video "Kan de houder van de begraafplaats andere voorwaarden opleggen bij de overschrijving van een grafrecht?"


Het graf is voor onbepaalde tijd, schrijft u. Deze fusiegemeente geeft geen graven voor onbepaalde tijd meer uit. Maar voor dit graf blijven natuurlijk wel de rechten voor onbepaalde tijd gelden. En zo kunnen er meer oude rechten/voorwaarden zijn die van toepassing zijn. Zoals bijvoorbeeld het aantal kisten in het graf; het kan zijn dat dat vroeger anders was dan tegenwoordig. U hebt recht op de voor u meest gunstige regeling. Als de regeling uit 1959 gunstiger was, hebt u daar recht op. Als de nieuwe verordeningen op dit punt gunstiger zijn, hebt u daar ook recht op.

Voordat u definitief besluit of u rechthebbende wilt zijn, is het absoluut nodig dat u een afschrift krijgt van de akte van uitgifte van het betreffende graf. Anders weet u niet waar u zich aan bindt.

U schrijft dat de gemeente wil dat u er eerst voor tekent dat u de grafrechten op u neemt, voordat u de tekst van de nieuwe overeenkomst krijgt die u dan blijkbaar aangaat. Ik hoop en verwacht dat sprake is van een misverstand, want zoiets idioots kan ik mij nauwelijks voorstellen. Dat is juridisch volstrekt onacceptabel. Alhoewel ik al eerder ervaringen van anderen met de gemeente GM gehoord heb en dan wordt het opeens iets minder ondenkbaar.

De normale gang van zaken is dat u verneemt dat het graf geen rechthebbende meer heeft en dat u de gemeente vertelt dat u dat wel wilt worden. Vervolgens moet de gemeente u laten weten wat de voorwaarden van dit graf zijn. Dat kan ze doen door u een kopie of scan van de akte van 1959 te sturen. Dan kunt bekijken of u dat accepteert of niet. Als u die oude regels niet accepteert, zijn er 2 opties. De eerste is dat u geen rechthebbende wordt. De tweede is dat de grafrechten vervallen en dat u vraagt om uitgifte van het graf op de voorwaarden van 2024. Maar dan met u ook de kosten van 2024 betalen en wordt de looptijd van het graf minder lang (maximaal 50 jaar). Het ligt voor de hand om de oude voorwaarden te continueren.

Het is volstrekt logisch en terecht dat u wilt weten wat de inhoud van de oude akte voorschrijft betreft de onderhoudskosten. En ook waar u voor tekent; welke rechten of verplichtingen daardoor vervallen of juist toegevoegd worden.
Volgens mij mag er door de overschrijving van de grafrechten niets worden toegevoegd en zal er hoogstwaarschijnlijk ook niets vervallen. Maar laat de gemeente het maar zeggen.

Dat de begraafplaatsadministratie van de gemeente weigert om gegevens / de oude vestigingsakte van dit graf vanwege privacywetgeving aan u te verstrekken, is onzin en onjuist. Als waarschijnlijk aankomend rechthebbende hebt u er natuurlijk recht op om precies op de hoogte te zijn van alle rechten en plichten, voordat u een nieuwe verplichting aangaat. Dat heeft helemaal niets van doen met privacywetgeving.
Bovendien is het zo dat de AVG, de huidige privacyregels, niet van toepassing is op overledenen. Uw grootouders zijn overleden en de vorige rechthebbende is overleden, dus wiens privacy moet dan beschermd worden? En stel dat er wel privacy in het geding zou zijn, dan zou ook een naam of adres op een kopie zwart gelakt kunnen worden.
Bovendien is er de Wet open overheid. De voorwaarden voor vestiging van een grafrecht is publieke informatie.

In de kop van uw vraag vraagt u om toezending van de originele vestigingsakte. Maar de originele akte moet de gemeente altijd in haar eigen archief houden. Zij kan alleen een kopie verstrekken.

Echter, ik praat nu de hele tijd over een akte van uitgifte van het graf uit 1959, maar het is de vraag of er wel een akte bestaat. Er was tot 1991 geen wettelijke verplichting om de uitgifte van graven schriftelijk vast te leggen. Soms gaven gemeenten een grafbrief uit, maar soms werd alleen een kwitantie afgegeven voor de betaling van de kosten. Soms was er een uitgewerkte akte met rechten en plichten. Soms was er alleen een kort briefje met de melding dat de de rechten op graf vak 1 rij 2 nummer 3 op naam waren gesteld, zonder op de rechten en plichten in te gaan.
Daar zit wel een bepaalde mate van logica achter. Als in een gemeente alleen eigen graven voor onbepaalde tijd of alleen graven voor 20 jaar werden uitgegeven, dan was het minder noodzakelijk om een schriftelijk stuk op te stellen dat een graf voor onbepaalde tijd of voor 20 jaar werd uitgegeven, want dat gold destijds voor alle graven. Als een gemeente keuzemogelijkheden had, bijvoorbeeld 25 jaar, 50 jaar en/of onbepaalde tijd, was het wel nodig om op te schrijven welke termijn voor dit graf geregeld werd.
Maar goed, u kunt afwachten waar de gemeente mee komt.

Het is verstandig om de communicatie met de gemeente zoveel mogelijk schriftelijk, per e-mail, te laten verlopen. Als de gemeente de oude informatie niet wil laten zien, kan er reden zijn om een bezwaarschrift in te dienen en misschien ook naar de rechter te stappen. Dan is het nuttig om de communicatie zwart op wit te hebben.

Zie vergelijkbare vragen in de subrubriek 'Graf overschrijven'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Nieuwe site voor mensen die zelf de regie over hun overlijden in handen willen hebben:
www.exit.nl. Met:
- documenten voor medische beslissingen: euthanasieverklaring, volmacht, behandelverbod etc.;
- uitvaartwensen vastleggen;
- een eenvoudige crematie regelen.

TIP
Een uitvaart zoals u dat wilt, zonder compromisssen. Regel hier uw uw exclusieve begrafenis of crematie.

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Hoe kan een graf voor eeuwig blijven bestaan?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder