Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Grafrechten overnemen deel 2


1 oktober 2002

Vraag nummer: 1199  (oude nummer: 1535)

Tue May 11 13:21:55 1999

Gisteren stelde ik u de vraag of de grafrechten konden worden overgenomen nadat een graf is teruggegeven aan de gemeente en de gemeente heeft dit geweigerd. Uit uw antwoord is mij een en ander duidelijk geworden echter wil ik u deze vraag nog voorleggen.
Het bedoelde graf is destijds voor onbepaalde tijd uitgegeven. Nu is dit graf dus reeds enige tijd terugvervallen aan de gemeente. Maakt het tijdsbestek nog iets uit als de kleinzoons van de overledenen die in het graf begraven liggen nu dit graf dus opnieuw willen inhuren.
Nogmaals hoe sterk staan zij om opnieuw in te huren? Mag dit ten alle tijden of mag de gemeente dit weigeren omdat het graf bijv. al langer dan een jaar is teruggeven aan de gemeente?
Alvast bedankt.
H. de Groot (uitvaartverzorger)

Antwoord:

Tue May 11 22:11:16 1999

Geachte heer De Groot,

Hoe sterk de kleinzoons van de overledenen precies staan indien zij het graf opnieuw willen inhuren, kan ik niet zeggen. In principe is er niets op tegen als de gemeente het opnieuw zou uitgeven. Het zou niet redelijk zijn uitgifte te weigeren.
Maar misschien heeft de gemeente wel goede redenen om het graf niet, althans niet op dezelfde basis (onbepaalde tijd), uit te geven. Het kan zijn dat het graf inmiddels geruimd is; dan houdt het op.
Het kan zijn dat het betreffende vak inmiddels op de nominatie staat geruimd te worden en heringericht te worden. Dan kan er een ander zwaarder belang van de gemeente zijn. Maar dan is er niets op tegen om het graf te verplaatsen.
Het kan zijn dat het grafrecht ten onrechte vervallen is verklaard. Ik kom soms nog wel eens procedurefouten tegen, omdat gehandeld is in strijd met de eigen verordening.

Kortom, uw vraag is niet te beantwoorden zonder precies alle feiten en omstandigheden van het betreffende geval, de regelingen van de gemeente, precedenten in deze gemeente, etc. te kennen.

mr W.G.H.M. van der Putten

11 mei 1999

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >