Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Grafrechten krijgen van graf overleden kind


20 mei 2019

Vraag nummer: 57915

In 1999 is onze dochter 5 dagen na haar geboorte overleden. Zij is begraven op de begraafplaats X. Mijn ex-man en ik zijn 5 jaar geleden gescheiden. Helaas zijn wij niet prettig uit elkaar gegaan en is het contact minimaal. In augustus verlopen de grafrechten van onze dochter. Deze grafrechten staan op naam van mijn ex die inmiddels is hertrouwd. De grafrechten kunnen niet op 2 namen en mijn ex wil de rechten niet op mijn naam laten zetten.
Mijn grote angst is dat als mijn ex overlijdt ik niets over het graf van mijn dochter te zeggen heb en/of ik moet overleggen met de nieuwe vrouw van ex die voor mij een vreemde is.
Ik zou graag willen weten wat er gebeurt als mijn ex komt te overlijden. Hoe krijg ik de grafrechten dan op mijn naam zonder te hoeven overleggen met de nieuwe vrouw van ex? Er zou eigenlijk een wet moeten zijn dat grafrechten van overleden kinderen automatisch naar de andere ouder gaan in geval van overlijden van degene die de grafrechten op zijn naam heeft. Ik heb als moeder nu niets te zeggen over het graf van mijn dochter en dat is echt heel erg verdrietig!

Met vriendelijke groet,
XX

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Als uw ex-echtgenoot komt te overlijden, komen de grafrechten vrij. U kunt dan direct, zonder overleg met de nieuwe echtgenote van uw ex-man, bij de begraafplaats om de rechten op het graf vragen.
Bij het verlenen van grafrechten is het eenvoudigweg zo, dat de persoon die ze het eerst vraagt, ze het eerst kan krijgen. U moet dan gewoon snel zijn.
Als uw ex-man komt te overlijden, zullen de rechten op het kindergrafje uit 1999 waarschijnlijk niet als eerste de aandacht van zijn huidige vrouw vragen. U moet gewoon snel om de rechten vragen.

Als in augustus de rechten verlopen, kunt u ook direct de dag na het verlopen van de datum bij de begraafplaats vragen of uw ex-man de rechten wel verlengd heeft. En zo niet, meteen regelen dat u de rechten krijgt.

Misschien is het nu zo dat uw ex-man de rechten in augustus gaat verlengen, vooral om u dwars te zitten. Misschien is het zo dat als u er niet over praat, de kans groot is dat uw ex-man geen actie onderneemt en dat u direct op de dag nadat de rechten verlopen zijn, deze kunt krijgen.

Ik had een paar maanden geleden een aardige ervaring. Ik ken iemand die ongeveer tien jaar geleden diverse rechtszaken heeft gevoerd om de rechten van het graf van vader in handen te krijgen. Dat lukte toen niet. Tienduizenden euro's aan advocatenkosten heeft het hem toen gekost. Ik heb hem destijds het advies gegeven: praat er niet meer over binnen de familie en vraag de rechten meteen als de afloopdatum verstreken is.
Hij lieten mij een paar maanden geleden weten mijn advies gevolgd te hebben. Maandag was de laatste dag van het lopende grafrecht. Dinsdag om 00.01 uur heeft hij een e-mail gestuurd met het verzoek om de grafrechten op zijn naam te schrijven en diezelfde dag heeft hij een aangetekende brief gestuurd met hetzelfde verzoek. Hij kreeg inderdaad de grafrechten. Toen hij niet meer openlijk bekend maakte de rechten te willen hebben, was voor de andere partij de lol er van af en werden de rechten niet verlengd.
Bij u kan hetzelfde het geval zijn.

Zoals gezegd hoeft u voor de grafrechten niet te overleggen met de nieuwe vrouw van uw ex-man. U doet er verstandig aan om na zijn overlijden direct dezelfde dag de grafrechten te vragen.

Er is ook jurisprudentie dat als meer personen grafrechten willen, de moeder van een overleden kind voorgaat.

Een wet dat de rechten van kindergraven na het overlijden van de ene ouder automatisch overgaan naar de andere ouder, bestaat niet en zal er naar mijn verwachting ook niet komen. Daar zitten namelijk weer andere haken en ogen aan. Bijvoorbeeld als kinderen mishandeld en verwaarloosd zijn en soms zelfs vermoord zijn door de andere ouder. En soms hebben ouders er geen behoefte aan, of is het te pijnlijk.

Snel de juiste actie ondernemen op het juiste moment, maar verder de andere partij niet op de idee brengen dat hij/zij iets heeft dat u graag wilt hebben, is naar mijn ervaring de beste tactiek met vaak het gewenste resultaat.

Vanwege uw privacy en die van uw ex-man, heb ik uw naam onder uw vraag verwijderd. Ook de naam van de begraafplaats heb ik verwijderd. Anders kan het verhaal voor sommige lezers (te) herkenbaar zijn.

Zie ook de vele vergelijkbare vragen in de subrubriek 'Graf overschrijven'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >