Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Opeens nieuwe onderhoudskosten na overschrijving graf

23 september 2024

Vraag nummer: 69013

Goedemiddag,

In 1960 overleed mijn opa. Voor zijn begrafenis “kocht” mijn oma een graf op begraafplaats Nieuw EykenDuynen in Den Haag.
In 1970 overleed mijn oma, waarna het grafrecht van dit graf (voor 20 gulden) werd overgedragen aan mijn vader.
Mijn vader overleed begin dit jaar en nu ligt bij mijn broer en mij de vraag op tafel wat te doen met dit grafrecht.
Ik heb daarom contact opgenomen met begraafplaats Nieuw EykenDuynen in Den Haag en begreep van hen het volgende.

Bij overdragen van het grafrecht zullen onderhoudskosten in rekening worden gebracht. Dit is het beleid sinds 1998.
Er zijn twee opties. Een afkoop voor 5 jaar (ad. € 400,-) of een afkoop voor 10 jaar (ad. € 800,-). En uiteraard is er nog de optie om af te zien van de grafrechten.

Ik heb uw video over dit onderwerp, waarin u zegt dat dit in principe niet kan/mag, gezien en (denk ik) begrepen.
Dit is een contract en gedurende de looptijd van een contract kunnen de spelregels niet zomaar (éénzijdig) gewijzigd worden.

Desalniettemin heb ik een specifieke vraag:

De overeenkomst uit 1960 betreft: “het uitsluitend recht van begraven in een zandgraf voor onbepaalde tijd, verleend volgens artikel 12, 2e lid der wet van 7 juli 1955 (Staatsblad No.390)”.

In artikel 3 van deze overeenkomst staat het volgende:
“De rechthebbende verbindt zich tot naleving van alle bepalingen, welke in het belang der Begraafplaats en in het algemeen belang van de rechthebbenden op graven, bij reglement zijn vastgesteld of vastgesteld zullen worden”.

In het reglement van de begraafplaats (voor zover ik dat kon vinden) heb ik echter niets kunnen vinden over dit beleid cq over eventuele verplichte onderhoudskosten.

Mijn vraag is de volgende:

Kan/mag de begraafplaats in deze specifieke situatie nu verplichte onderhoudskosten in rekening bij overschrijven van het grafrecht.

Met vriendelijke groet,

Berrie Vlietstra

Antwoord:

Geachte heer,

Uw relaas is een typisch voorbeeld van een langlopend contract, waarbij de voorwaarden niet zomaar eenzijdig gewijzigd kunnen worden, zoals bedoeld is in de volgende video:
Kan de houder van de begraafplaats andere voorwaarden opleggen bij de overschrijving van een grafrecht? Neen!


Ik heb hier in het verleden met de voormalige eigenaar van deze begraafplaats, Yarden, ook discussie over gehad. Die discussie heeft Yarden toen verloren. De toenmalige beheerder van de begraafplaatsen van Yarden in de regio Den Haag wist dat het eigenlijk niet kon en mocht, het in rekening brengen van nieuwe soorten kosten bij de overschrijving van een grafrecht. Maar Yarden bleef het botweg wel doen, omdat lang niet iedereen weet dat hij of zij dat hoeft te accepteren.
Blijkbaar heeft DELA, dat onlangs Yarden heeft overgenomen, deze bedenkelijke werkwijze gehandhaafd. Misschien is men zich in Eindhoven bij DELA niet bewust dat Yarden jarenlang kosten in rekening heeft gebracht die men helemaal niet in rekening mag brengen. Ik ken DELA niet als organisatie die bewust onrechtmatig handelt. Yarden deed dat in het verleden soms wel.

De bepaling (artikel 3) in de overkomst “De rechthebbende verbindt zich tot naleving van alle bepalingen, welke in het belang der Begraafplaats en in het algemeen belang van de rechthebbenden op graven, bij reglement zijn vastgesteld of vastgesteld zullen worden” geeft geen recht om onderhoudskosten in rekening te brengen.
Het is niet in het belang van de begraafplaats om selectief onderhoudskosten in rekening te brengen; bij sommige rechthebbenden wel en bij anderen niet. Het is alleen in het belang van de dikte van de portemonnaie van de eigenaar. Het is ook niet in het belang van de rechthebbenden op graven.
In de discussie die ik 20-25 jaar geleden al als adviseur van rechthebbenden met de toenmalige directie heb gehad, heeft de directie zich niet op artikel 3 beroepen.

Zou men dat nu wel doen, dan zie ik een parallel met de discussie die momenteel in politiek Den Haag woedt over het uitroepen van een asielcrisis op basis van enkele bepalingen van de Vreemdelingenwet: die bepalingen zijn voor heel andere situaties geschreven.

Ik adviseer u protest aan te tekenen tegen het in rekening brengen van onderhoudskosten in een lopend contract. Yarden heeft al eens eerder toegegeven dat dat eigenlijk niet kan. U kunt refereren aan graf nr. II-82A, waar de rechten zo'n 20 jaar geleden na mijn tussenkomst zijn overgeschreven zonder de nieuwe onderhoudskosten.

Als de nieuwe eigenaar van Nieuw EykenDuynen, DELA, meent wel correct te handelen, geef ik u in overweging de kwestie voor te leggen aan de Ombudsman Uitvaartwezen. Zie voor de voorwaarden en procedure www.OmbudsmanUitvaartwezen.nl

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


Naschrift:
De vragensteller heeft mij een e-mail van 25 september 2024 van de locatiemanager van Nieuw EykenenDuynen aan hem doorgestuurd, waar o.a. het volgende in stond:
"Via het platform Uitvaartbranche.nl zag ik uw vraag omtrent het verplicht afnemen van onderhoud op onze begraafplaats.
Via deze weg wil ik u laten weten dat u niet verplicht bent om een onderhoudscontract af te sluiten.
Het klopt dat wij sinds 1998 rechthebbende aanbieden om een onderhoudscontract af te kunnen sluiten, maar we laten de keuze bij de rechthebbende en stellen dit niet verplicht. Het afsluiten van een onderhoudscontract heeft zowel voor onze begraafplaats, maar ook voor u als rechthebbende van een rustplaats zijn voordelen. Deze zijn door mijn collega ook aan u kenbaar gemaakt."
Goed dat DELA hier nu duidelijkheid in schept. Yarden stelde het vroeger - onterecht - wel verplicht.


TIP
Nieuwe site voor mensen die zelf de regie over hun overlijden in handen willen hebben:
www.exit.nl. Met:
- documenten voor medische beslissingen: euthanasieverklaring, volmacht, behandelverbod etc.;
- uitvaartwensen vastleggen;
- een eenvoudige crematie regelen.

TIP
Een uitvaart zoals u dat wilt, zonder compromisssen. Regel hier uw uw exclusieve begrafenis of crematie.

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?

Of: Wat mag in de kist mee begraven worden?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder