Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Toestemming voorgaande rechthebbende voor verlenging grafrechten

26 april 2021

Vraag nummer: 62809

Beste mr Van der Putten,

Mijn moeder ligt begraven in een huurgraf. In de administratie van de begraafplaats staat enkel mijn broer als contactpersoon voor dit graf geregistreerd. De grafrechten zijn al 4 jaar verlopen. Recent ben ik van het verlopen van de grafrechten op de hoogte gekomen. Ik heb de begraafplaats gecontacteerd met de vraag of ik een verlenging van de grafrechten mocht betalen, waarbij dus ook ik als rechthebbende/contactpersoon geregistreerd zou komen te staan in de administratie van de begraafplaats en niet langer mijn broer.

De begraafplaats liet mij weten dat dit mogelijk is, maar dat ik wel toestemming moet hebben van mijn broer.

Ik heb vanwege ernstige problemen uit het verleden al jaren geen contact meer met mijn broer en wens ook absoluut geen contact met hem.

De eis van de begraafplaats van toestemming van mijn broer verbaasd mij en begrijp ik niet. Nadat de grafrechten verlopen zijn heeft de begraafplaats meermaals contact opgenomen met mijn broer maar hij heeft niets van zich laten horen (de bij hen bekende contactgegevens van hem zijn juist). Hij is kennelijk niet geïnteresseerd.

Als de grafrechten verlopen zijn is mijn broer toch geen rechthebbende meer? Waarom doet de begraafplaats dan zo moeilijk? Ik had verwacht dat zij juist blij zouden zijn dat er iemand zich meldt die voor een graf wil betalen waar al jaren niet voor betaald is.

Ik krijg de indruk dat zij het graf nog liever ruimen dan mij -zonder toestemming van de vorige rechthebbende- rechthebbende te maken door betaling voor verlenging van de grafrechten.

Is het normaal dat dergelijke toestemming van een voormalig rechthebbende vereist wordt?

Zijn er nog andere mogelijkheden voor mij om ervoor te zorgen dat het graf in de toekomst niet geruimd wordt?

Met vriendelijke groet,

Jeroen Franssen

Antwoord:

Geachte heer,

Als de grafrechten verlopen zijn kan iedereen om de grafrechten vragen. Daar heeft de vorige rechthebbende helemaal niets mee te maken en helemaal niets over te zeggen. Maar dan gaat het niet meer om een verlenging, maar om de uitgifte van een graf voor een nieuwe termijn.

Ik zou als ik u was nogmaals schriftelijk om de tenaamstelling van de grafrechten op uw naam vragen.
Als de begraafplaats weigert of stelt dat eerst de toestemming van de vroegere rechthebbende nodig is, kunt u overwegen om een klacht in te dienen bij de Ombudsman uitvaartwezen, als de betreffende begraafplaats niet van een gemeente is en als de begraafplaats lid is van de Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen.

Als de begraafplaats eigendom van een gemeente is, kunt u vervolgens om een voor bezwaar vatbaar gemotiveerd besluit vragen.

Ook kunt u overwegen om een rechtsbijstandverzekeraar in te schakelen, als u zo'n verzekering hebt.

Als laatste optie kunt u ook mij inschakelen.

Maar misschien is er sprake van miscommunicatie.
Misschien stelt de begraafplaats zich op het standpunt dat de grafrechten niet meer verlengd kunnen worden, maar dat u wel een nieuw grafrecht kunt vestigen.
Voor een verlenging is namelijk wel overdracht van de rechten van de vorige rechthebbende nodig, anders moet u een nieuw grafrecht vestigen. Het feitelijke verschil is dat een verlenging waarschijnlijk voor 10 jaar mogelijk is, maar de uitgifte van het graf als een nieuw graf misschien alleen voor 20 jaar kan.

Zie vergelijkbare vragen in de subrubrieken 'Eigen graf, particulier graf of familiegraf' en 'Graf overschrijven'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Themamiddag Financiën en Beheer van de Begraafplaats met mr Willem van der Putten, op 10 juni 2021
De financiële kant van de exploitatie en het beheer roept bij de houders van begraafplaatsen in toenemende mate vragen op. Het gerenommeerde adviesbureau Van den Bosch & Partners organiseert daarom samen met mr. Willem van der Putten een speciale themamiddag rondom het beheer en de financiën van de gemeentelijke begraafplaats.

TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder