Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Moeder aan verkeerde kant van het dubbel graf begraven

19 september 2024

Vraag nummer: 68994

Geachte heer van der Putten,
Wij zijn voor de duur van honderd jaar in het bezit van een dubbel graf. In 1959 is aan de linkerzijde van het graf, tante bijgezet. In 1988 is aan de rechterzijde oom bijgezet. In 2017 is aan de linkerzijde onze vader bijgezet boven de resten van tante. Op 21 augustus 2024 is onze moeder ook aan de linkerzijde boven de resten van tante en onze vader bijgezet.
Onze moeder heeft in 2017 aangegeven, dat zij na haar overlijden aan de rechterzijde, dus boven oom bijgezet wilde worden.
De grafdelver heeft op de morgen van de uitvaart, inderdaad eerst aan de rechterkant gegraven. Omdat hij daar resten tegen kwam, heeft hij telefonisch contact gehad met een medewerker van de gemeente Venlo. Hierop werd besloten om dan links te gaan graven. Maar daar lagen dus al tante 1959 en onze vader 2017. Toch hebben zij toen onze vader dieper neergelegd en daarna werd onze moeder daar weer boven neergelegd.Toen wij bij het geopend graf stonden aan de linkerkant dus, was de verbazing en de emotie enorm!
Dit was niet volgens de laatste wens van onze moeder en van ons als kinderen. Volgens de gemeente zijn wij in gebreken gebleven omdat wij niet aan hebben gegeven, dat moeder aan de rechterkant bijgezet had moeten worden.
Maar waarom zijn ze dan in 1e instantie wel rechts begonnen met graven?
En hadden zij onze vader die nog geen 10 jaar in het graf ligt, zonder overleg met ons, dieper mogen leggen?
Voor ons voelt dit niet goed. En de gemeente zegt dat zij niets ‘fout’ hebben gedaan. Maar, als wij onze moeder toch graag aan de rechterkant willen laten bijzetten, dan zijn de € 3000,00 á €3500,00 kosten waarschijnlijk voor onze rekening.
Graag hadden wij advies van U.
Met vriendelijke groet,
Marlies

Antwoord:

Geachte mevrouw,

De eerste vraag is of de uitvaartverzorger de wens dat moeder rechts begraven wilde worden, waar nog plek voor haar zou zijn, duidelijk aan de gemeente heeft doorgegeven. Als dat niet het geval is, is de uitvaartverzorger in gebreke en geheel of deels aansprakelijk voor de kosten van een herbegraving.

Hoe kan het dat de grafdelver blijkbaar op het niveau dat moeder begraven had moeten worden, stoffelijke resten tegen kwam? Als dat de resten van oom waren, betekent dat dat om destijds niet diep genoeg begraven is door de gemeente Venlo. Als het graf voor 2 kisten boven elkaar bedoeld was, had oom op de onderste laag begraven moeten worden. Nu dat blijkbaar niet gebeurd is, want anders waren de resten van oom niet in de bovenste laag aangetroffen, is het probleem ontstaan door de gemeente, die in 1988 niet juist gehandeld heeft.

De grafdelver en de gemeente hebben blijkbaar eigenmachtig besloten om iets te doen in strijd met de opdracht van de uitvaartverzorger en de familie.

Ik adviseer u om direct een advocaat te zoeken die de situatie aan de gemeente kan voorleggen en eist dat moeder wordt opgegraven en rechts wordt herbegraven, nadat de stoffelijke resten van oom dieper in het graf zijn gelegd.

De advocaat moet formeel ook een vergunning tot opgraving vragen. Die vergunning wordt naar algemeen landelijk gangbaar beleid verleend binnen 2 maanden na de begrafenis. Men moet die termijn beslist niet laten verlopen.

Ik zie 4 fouten van de gemeente.
1. De gemeente heeft mijns inziens - op basis van de gegevens die ik nu gelezen heb - in 1988 oom niet diep genoeg begraven (heel erg fout, want het graf dat ruimte bood voor 2 kisten over elkaar, bood nu nog maar ruimte voor 1 kist). De ruimte onder de kist van oom was onbruikbaar geworden. Door deze fout is het probleem bij de begraving van moeder ontstaan. Er werd - terecht - verwacht dat er boven oom nog ruimte was.
2. De gemeente heeft zonder overleg met de opdrachtgever en de familie besloten om moeder links te begraven.
3. De gemeente heeft zonder toestemming van de rechthebbende van het graf de stoffelijke resten van vader opgegraven en dieper herbegraven. Dat is in strijd met artikel 32 lid 2, Wet op de lijkbezorging als je deze actie als vorm van ruiming ziet (er is geen 10 jaar verstreken en er was geen toestemming rechthebbende). En als je het als een opgraving en herbegraving ziet, is het een illegale actie van de gemeente, want zonder vergunning van de burgemeester.
4. Dat blijkbaar niet bekend was bij de grafdelver dat oom in de bovenste laag van de rechterkant van het graf begraven was, is ook een grove fout van de gemeente. Artikel 27 lid 1 van de Wet op de lijkbezorging zegt: "De houder van een begraafplaats houdt een register van alle daar begraven lijken, met een nauwkeurige aanduiding van de plaats waar zij begraven zijn." Ofwel: de gemeente had nauwkeurig moeten aantekenen op welke hoogte oom begraven was. Dat is een verplichting juist ook om dit soort pijnlijke situaties te kunnen voorkomen. Ook op dit punt heeft de gemeente zich niet aan de wet gehouden.

Ik denk dat er alle reden is om van de gemeente te eisen dat moeder verplaatst wordt en dat alle kosten van deze onplezierige actie voor rekening van de gemeente komen. Want een en ander is het gevolg van een reeks fouten van de gemeente.
Een reactie van de gemeente in de sfeer van "Wij hebben niks fout gedaan" slaat helemaal nergens op. Ik heb zojuist al 4 fouten genoemd.

Als u een rechtsbijstandsverzekering hebt, kunt u die inschakelen. En anders adviseer ik een advocaat in de arm te nemen. Ook de kosten van de advocaat kan deze bij de gemeente in rekening brengen. Want toen u zonder advocaat bij de gemeente deze zaak wilde regelen werd u met een kluitje in het riet gestuurd. Het in de arm nemen van een advocaat vormt blijkbaar een noodzakelijke kostenpost die ook door de gemeente zijn veroorzaakt, omdat zij in eerste instantie niet wil luisteren en de zaak wil afschuiven.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Nieuwe site voor mensen die zelf de regie over hun overlijden in handen willen hebben:
www.exit.nl. Met:
- documenten voor medische beslissingen: euthanasieverklaring, volmacht, behandelverbod etc.;
- uitvaartwensen vastleggen;
- een eenvoudige crematie regelen.

TIP
Een uitvaart zoals u dat wilt, zonder compromisssen. Regel hier uw uw exclusieve begrafenis of crematie.

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals over de aankoop en het behoud van een graf voor eeuwig:

Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder