Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Grafrechten mogen nooit naar zus

15 februari 2017

Vraag nummer: 49671

Goedendag meneer van der Putten,

Ik ben werkzaam bij de gemeente als begraafplaatsbeheerder.
Van de week melde een rechthebbende van een graf aan mij dat hij NOOIT wilt dat zijn zus de rechten krijgt. Hij gaat dit vastleggen bij de notaris in zijn testament.
Kan dit? En hoe krijgen wij als gemeente dit te horen? Moeten wij dit opvolgen?

Ik heb met een notaris gesproken die vertelde dat ze zulke dingen niet vastleggen omdat het aan de gemeentelijke regels ligt of dit kan. Nu zeggen wij als gemeente dat ons niet bemoeien met familie kwesties dus dat ze het zelf moeten uitvechten.

Lastige situatie..

met vriendelijke groet,

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

De gemeente kan een rechthebbende niet beloven om de grafrechten na zijn overlijden niet aan een bepaalde persoon zoals een broer of zus te geven. Binnen de kaders van een beheersverordening kunnen familieleden grafrechten krijgen. De gemeente kan niet op verzoek van een rechthebbende iemand uitsluiten die volgens de verordening de rechten wel zou kunnen krijgen. De gemeente mag niet in strijd met de verordening handelen.

U schrijft 'Nu zeggen wij als gemeente dat we ons niet bemoeien met familie kwesties dus dat ze het zelf moeten uitvechten.' Ja, maar daar gaat het hier niet om. Er zal best een forse ruzie achter zitten. Maar voor de gemeente is de ruzie niet relevant; relevant is alleen dat u volgens de verordening de zus niet kunt uitsluiten, wanneer de rechthebbende is overleden en de rechten door elke belanghebbende kunnen worden gevraagd. Als u de zus wel had kunnen uitsluiten, had u het wel moeten doen, als de verordening de rechthebbende het recht gaf dat vast te leggen. De idee 'Een gemeente moet zich niet bemoeien met familieruzies', gaat niet altijd op. Als een gemeente bijvoorbeeld een vergunning voor een opgraving geeft, kan er ook beste ruzie zijn of zelfs door ontstaan. Dat kan geen reden zijn om geen besluit te nemen.

Is de notaris een optie? Nee. Dit kan meneer niet notarieel regelen. Een rechthebbende kan alleen in zijn testament regelen dat de rechten aan iemand anders dan aan zijn zus worden toebedeeld, die hij met naam moet noemen. En hij kan die opvolger verzoeken om in zijn of haar testament ook op te nemen dat als hij of zij overlijdt, de rechten moeten worden overgedragen aan een met name genoemde andere persoon.
Je kunt bij testament alleen regelen dat iemand na jouw dood jouw rechten WEL krijgt (mits die persoon valt binnen de criteria van de verordening), maar niet dat een bepaald iemand ze NIET krijgt.

Er is nog wel een alternatief voor meneer, namelijk dat hij de rechten op naam laat zetten van een stichting. Een stichting gaat nooit dood en hij kan daar mee afspreken dat de stichting de grafrechten beheert voor ten minste de termijn dat de zus leeft. Meneer kan dat al bij leven regelen, dan heeft hij geen notariskosten. Meneer kan zelf een stichting oprichten, maar dan moet hij natuurlijk ook bestuursleden vinden die bestuurslid willen en kunnen blijven als hij zelf overleden is. Of hij kan naar de stichting Grafzorg Nederland. Die heeft meer graven in beheer van personen die bijvoorbeeld niet willen dat een kind de rechten op een graf kan krijgen.

Ik heb even uw naam onder de vraag verwijderd, om te voorkomen dat de betreffende meneer of zijn zus of een ander familielid hun situatie in uw vraagstelling herkennen. Ik zie wel eens vaker dat betrokkenen bij een bepaalde kwestie zien dat een of twee dagen eerder andere betrokkenen vragen hebben gesteld. Dat voelt vaak toch een beetje als een inbreuk op privacy.
Er is natuurlijk geen enkel bezwaar tegen als u de betreffende meneer een afschrift van mijn antwoord geeft. Dat is toch anders dan wanneer iemand het openbaar op internet leest. Want hij mag dit ook zien als een poging van u om te vragen of er misschien op een andere manier aan zijn wens voldaan kan worden. Dat is alleen maar aardig en attent.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder