mijn vraag anders gaan formuleren. Het graf heeft sinds enige tijd schijnbaar geen rechthebbende meer, dus , zo verteld," />

Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Grafrechten en onderhoud 2


5 januari 2018

Vraag nummer: 53292

Zal bij deze even mijn vraag anders gaan formuleren.

Het graf heeft sinds enige tijd schijnbaar geen rechthebbende meer, dus , zo verteld,mailt men mij dat aan, is het recht op dat graf overgegaan op naar gemeente aldaar, Nu wil ik , als kleinkind van de overledene,dat graf, van 100 jaar oud, op gaan knappen, dus wat stuk is, vervangen, Dat mag ik dus niet, tenzij ik de rechten van dat graf op mijn naam laat zetten en dat wil ik dus niet, zit ik meteen vast aan een jaarlijkse belasting betaling, wat ik dan nog wel mag, dus niet als rechthebbende, zijn een paar plantjes neer gaan zetten.

Maar ik ben dan weer van mening, dat als het recht van dat graf nu bij de gemeente ondergebracht is geworden dat zij dan ook voor het onderhoudt dient te zorgen, ook dat wat kapot is, te maken.

Of zie ik dit nu verkeert , graag lees ik Uw reactie

Antwoord:

Geachte heer,

Wij hebben even contact per e-mail gehad; ik weet nu om welke gemeente het gaat en heb naar de beheersverordening van die gemeente gekeken.

Het graf van uw grootouders staat op dit moment op naam van niemand. Als iemand de rechten vraagt, kan hij of zij die krijgen. U hebt mij een e-mail van de gemeente doorgestuurd, waarin de beheerder schrijft dat de grafrechten aan de gemeente zijn vervallen, omdat de grafrechten niet tijdig zijn overgeschreven op naam van een ander, na het overlijden van de rechthebbende. Ik denk dat de beheerder zich vergist of het erg slordig formuleert. Ik durf een aardige weddenschap aan dat de grafrechten niet vervallen zijn. In artikel 17 van de Verordening op het beheer van de begraafplaatsen staat dat als de grafrechten niet tijdig overgeschreven zijn, het college van burgemeester en wethouders de grafrechten vervallen kan verklaren. Dat gebeurt dus niet automatisch; er is een speciaal besluit van het college voor nodig. Ik denk niet dat zo'n besluit ooit genomen is. Dat doen weinig gemeenten.

Inderdaad is het zo dat een rechthebbende op een graf voor het onderhoud van dat graf moet zorgen. Maar de gemeente is geen rechthebbende. Op dit moment is niemand rechthebbende. Als de gemeente ooit de grafrechten vervallen verklaart, is het graf formeel geen graf meer en is niemand tot onderhoud verplicht. Het graf kan dan geruimd worden.

U vergist zich dus als u denkt dat de gemeente verplicht is om het graf te onderhouden en bij schade te repareren.

U gebruikt in uw eerste vraag de term 'koopgraf'. Die term wordt nu niet meer gebruikt; in de verordening en op de site van de gemeente vindt u de eigentijdse term 'particulier graf'. Soms denken mensen dat een koopgraf per definitie een eeuwigdurend graf is; dat is niet het geval. Koopgraven kunnen voor verschillende termijnen zijn uitgegeven. Als ze voor onbepaalde tijd zijn uitgegeven, kan het zijn dat men nog verplicht is om onderhoudsbijdragen te betalen. Bij sommige begraafplaatsen kan men die afkopen, maar bij andere niet.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >