Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Betaling grafrechten (met de pet rond in de volgende generatie)

15 januari 2018

Vraag nummer: 53397

Betreft een vraag over het graf van mijn opa en oma. Opa is als laatste overleden in 1969. Mijn vader, zijn broer en zus hebben de grafrechten hiervoor telkens betaald. De rekening ging altijd naar de broer van mijn vader. Nu is zijn vrouw, mijn tante dus, nog de enige overlevende en heeft vorige week een brief ontvangen op haar naam ivm met de grafrechten. Zij wil en kan het niet betalen alleen en heeft nu aan de kleinkinderen, mijn neven en nichten, gevraagd wat wij willen. Zijn wij als kleinkinderen verantwoordelijk voor betaling van grafrechten als mijn tante deze brief ontvangt? En mogen wij beslissen op de vraag of het graf geruimd kan worden?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

De kleinkinderen zijn niet verplicht om de grafrechten te betalen. Maar de kleinkinderen mogen wel blij zijn dat uw aangetrouwde tante de situatie meldt en daarmee kleinkinderen de gelegenheid geeft om de grafrechten nog te verlengen, als ze daar prijs op zouden stellen.

Vaak is het zo dat een rechthebbende, de persoon op wiens naam het graf staat, zonder anderen nabestaanden te informeren, het gebruik van het graf opzegt. Dan blijkt plotseling het graf een keer verdwenen, terwijl er misschien nog wel mensen zouden zijn die het zouden willen handhaven.

Wat is de situatie?
Geen enkel familielid, dus ook geen kleinkind, is verplicht om de grafrechten te verlengen en te betalen.
Het ligt in de rede dat men informeert en inventariseert wie het graf wil behouden en wie niet. Het ligt dat ook in de rede dat de personen die het graf willen behouden dan samen de kosten betalen, waarbij het graf door de tante op een van hen moet worden overgeschreven. Wie er geen behoefte aan heeft dat het graf blijft bestaan, hoeft er niet aan mee te betalen.
Als niemand er behoefte aan heeft om het graf te behouden, hoeven de grafrechten niet verlengd te worden en kan uw tante dat aan de begraafplaatsadministratie berichten. Dan kan het graf vervolgens geruimd worden.

Er is geen verplichting dat nabestaanden samen betalen. Maar in uw familie was dat blijkbaar gewoonte en het lijkt mij aardig die gewoonte voort te zetten, uiteraard op vrijwillige basis. Dan kan iedereen voor zich beslissen of hij wil en kan bijdragen.

Juridisch gezien is alleen de rechthebbende verplicht om de kosten van een verlenging te betalen (als hij wil verlengen), maar als velen meebetalen vallen de kosten waarschijnlijk mee.

Als een familie aan het voortbestaan van een graf hecht, zoals uw bader en zijn broer en zus blijkbaar vonden, dan hadden ze het ook anders kunnen aanpakken. Dan zouden ze uit de nalatenschap van opa en oma een bedrag apart hebben kunnen zetten om de grafrechten te verlengen. De kosten waren dan aftrekbaar van de erfbelasting. Men had het graf en het beschikbare bedrag onder kunnen brengen bij de stichting Grafzorg Nederland (www.grafzorg.nl). Dan zou men niet, zoals nu, met de pet de familie rond hebben hoeven gaan om te vragen wie nog wil bijdragen en wie niet.

Zie over het behoud van een graf voor lange termijn of eeuwig:


Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Een goedkope maar waardige begrafenis of crematie.

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder