Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Beschikking over de as in familiegraf


22 december 2021

Vraag nummer: 64092

De as van mijn schoonmoeder is ruim twee jaar geleden bijgezet in een keldertje in een familiegraf op begraafplaats Zorgvlied in Amsterdam. Dat is gebeurt in nauw overleg en met toestemming van de rechthebbende. Omdat het graf door Zorgvlied is aangemerkt als "beeldbepalend" monument, (de opa van mijn schoonmoeder was een bekende Nederlander) is het plaatsen van het grafkeldertje in overleg en volgens het advies van Zorgvlied gedaan.
Een tak van de familie vindt dat de as van mijn schoonmoeder daar niet begraven had mogen worden. Zij hebben de rechthebbende gevraagd het keldertje met de asbus te laten verwijderen en hebben suggesties gedaan wat er verder met de as moet gebeuren.
1) Kan de rechthebbende in dit geval terugkomen op zijn toestemming?
2) Heeft de rechthebbende in dit geval beschikkingsrecht over de asresten?

Antwoord:

Geachte heer,

De rechthebbende op een graf of een urnenruimte kan in beginsel altijd van mening veranderen. De rechthebbende op een graf of een urnenruimte heeft ook de beschikkingsmacht over as die daar is bijgezet.

Echter, de rechthebbende is gebonden aan afspraken die hij of zij ter zake heeft gemaakt met nabestaanden en met name met de persoon die de opdracht voor de crematie heeft gegeven en die de as ter beschikking heeft gesteld voor bijzetting in het graf.

De rechthebbende is ook gebonden aan de wens van de overledene ter zake van de bestemming van zijn of haar as. Die behoort volgens de wet te worden uitgevoerd, tenzij dat feitelijk onmogelijk is.

Een rechthebbende heeft dus wel de beschikkingsmacht in die zin dat hij of zij de directie van Zorgvlied kan vragen om de as te verwijderen. Maar de rechthebbende moet zich in principe wel houden aan eerder gemaakte afspraken. Die zijn niet zonder betekenis.

Het is niet vreemd dat de crematie-as van een overleden vrouw in het graf van haar grootvader is geplaatst. Het is op het eerste gezicht wel opmerkelijk dat enkele familieleden daar bezwaar tegen hebben.
Zonder de argumenten over en weer gehoord te hebben, kan ik geen inhoudelijk advies geven. Maar het moeten wel heel zware argumenten zijn om as van een dochter uit het graf van een grootvader te verwijderen.

Zie vergelijkbare vragen in de subrubriek '(Bijzetten en) verwijderen asbus'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >