Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Verplichting algemeen graf aan te bieden?


14 maart 2019

Vraag nummer: 57498

Geachte heer van der Putten,

Als gemeentelijk begraafplaats beheerder kan ik niet goed terug vinden of een gemeente de verplichting heeft algemene graven te hebben. Dit om bijvoorbeeld een dak of thuisloze te kunnen begraven.

Kortom, ben ik verplicht algemene graven te hebben op onze begraafplaatsen?

Met vriendelijke groet,
M. Schellekens

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Nee, een gemeente is niet wettelijk verplicht om algemene graven aan te bieden. Er zijn veel plattelandsgemeenten waar het fenomeen van algemene graven onbekend is. Maar in veel van dat soort gemeenten zijn de tarieven voor particuliere graven zo laag, dat er qua tarieven nauwelijks verschil zou bestaan tussen particuliere en algemene graven.

In de Wet op de lijkbezorging stond tot 1991 een verplichting voor gemeenten om ten minste een gemeentelijke begraafplaats te hebben. Men kon ontheffing krijgen, maar moest dan wel geregeld hebben dat er in de gemeente op een andere begraafplaats een mogelijkheid was voor alle inwoners om begraven te worden zonder tot een bepaald kerkgenootschap te behoren. Gemeenten mochten ook samen een gemeenschappelijke begraafplaats hebben, maar bij mijn weten zijn die er nooit geweest.
Gemeenten hoeven tegenwoordig niet eens een begraafplaats te hebben, laat staan algemene graven aan te moeten bieden.

Tot 1991 was het echter zo, dat de wetgever er van uitging dat algemene graven de gangbare graven waren. In het toenmalige artikel 20 van de Wet op de lijkbezorging stond dat als er voldoende ruimte voor was, ook uitsluitende grafrechten mochten worden uitgegeven. In het verleden was dus juist de uitgifte van 'eigen graven met een uitsluitend grafrecht' (die we sinds 2010 'particuliere graven' noemen) niet verplicht. Dat is misschien verklaarbaar door de oorsprong van de wet in 1869. Volgens de oude wet was het algemene graf dus de standaard, maar feitelijk was de afgelopen eeuw het eigen graf het gangbare graftype.

Het is tegenwoordig echter wel vaker zo dat mensen aarzelen om een particulier graf voor 20 jaar te nemen, wat sinds 1991 tot 2010 de kortste termijn was. Ik zie tegenwoordig veel gemeenten ook particuliere graven voor 10 jaar uitgeven. Dat is natuurlijk ook een mooi alternatief voor een algemeen graf.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >