Vergunning nodig voor herbegraven na ruiming algemeen graf?
15 september 2016
Vraag nummer: 47394
De gemeente gaat over tot ruimen van algemene graven (reeds 20 jaar verlopen). Als er nabestaanden zijn die willen opgraven en herbegraven is daar dan toestemming van de burgemeester voor nodig?
Antwoord:
Geachte mevrouw,
Er is voor een opgraving + herbegraving en voor een opgraving + crematie ALTIJD een vergunning van de burgemeester nodig.
Dus ook na de ruiming van algemene graven.
Als stoffelijke resten naar een ander graf gaan of gecremeerd worden, is ALTIJD vergunning nodig. Ook na 50 jaar of 500 jaar. Ook als het graf geruimd zou zijn geweest. Gewoon altijd!
Er moet altijd na te gaan zijn waar stoffelijke resten gebleven zijn, als een graf niet geruimd is maar de stoffelijke resten een andere bestemming krijgen.
Het kan zijn dat iemand in een testament of codicil uitdrukkelijk heeft bepaald om op een bepaalde begraafplaats begraven te worden en bezwaar zou tegen tegen een herbegraving elders. Of tegen crematie. Maar ook is het zo dat andere nabestaanden via de vergunning ook de gelegenheid krijgen om eventueel bezwaar te maken tegen de opgraving en crematie. Er moet de kans zijn te voorkomen dat met de opgraving een vergissing zou worden begaan of tegen de wens van de overledene in wordt gehandeld.
Gisteren kreeg ik nog een vraag over emotionele problemen van mensen die geen afschrift van een vergunning voor de opgraving gekregen hebben (misschien was er zelfs wel helemaal geen vergunning). Zie 'vraag 47383 Stoffelijk overschot buiten moeder om opgraven en cremeren' van 14 september 2016. Dat geeft maar weer het belang van de vergunning aan.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.
TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).