Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Vergunning nodig voor herbegraven na ruiming algemeen graf?

15 september 2016

Vraag nummer: 47394

De gemeente gaat over tot ruimen van algemene graven (reeds 20 jaar verlopen). Als er nabestaanden zijn die willen opgraven en herbegraven is daar dan toestemming van de burgemeester voor nodig?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Er is voor een opgraving + herbegraving en voor een opgraving + crematie ALTIJD een vergunning van de burgemeester nodig.
Dus ook na de ruiming van algemene graven.
Als stoffelijke resten naar een ander graf gaan of gecremeerd worden, is ALTIJD vergunning nodig. Ook na 50 jaar of 500 jaar. Ook als het graf geruimd zou zijn geweest. Gewoon altijd!

Er moet altijd na te gaan zijn waar stoffelijke resten gebleven zijn, als een graf niet geruimd is maar de stoffelijke resten een andere bestemming krijgen.

Het kan zijn dat iemand in een testament of codicil uitdrukkelijk heeft bepaald om op een bepaalde begraafplaats begraven te worden en bezwaar zou tegen tegen een herbegraving elders. Of tegen crematie. Maar ook is het zo dat andere nabestaanden via de vergunning ook de gelegenheid krijgen om eventueel bezwaar te maken tegen de opgraving en crematie. Er moet de kans zijn te voorkomen dat met de opgraving een vergissing zou worden begaan of tegen de wens van de overledene in wordt gehandeld.

Gisteren kreeg ik nog een vraag over emotionele problemen van mensen die geen afschrift van een vergunning voor de opgraving gekregen hebben (misschien was er zelfs wel helemaal geen vergunning). Zie 'vraag 47383 Stoffelijk overschot buiten moeder om opgraven en cremeren' van 14 september 2016. Dat geeft maar weer het belang van de vergunning aan.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder