Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Ruiming algemene kindergraven; of verlengen?

19 december 2018

Vraag nummer: 56970

Onze gemeente overweegt om de mogelijkheid om te voeren om algemene graven te verlengen, als er geen ruimtegebrek op de begraafplaats is.
Als wij algemene kindergraven gaan verlengen bij toekomstige gevallen en de huidige gebruikers gaan inlichten over de nieuwe mogelijkheid tot verlengen en gaan aanbieden te verlengen en anders toezeggen dat wij gaan ruimen, zijn wij dan strenger zijn dan andere gemeenten in het land? Wij overwegen de kindergraven misschien 5 jaar na de termijn ruimen en nabestaanden daarover informeren.
Zijn er gemeenten waar algemene kindergraven daadwerkelijk worden geruimd? Of zijn er veel gemeenten die na een termijn van 10 jaar niets doen (zoals wij)? Of zijn er gemeenten die ook algemene kindergraven verlengen?

Antwoord:

Geachte heer,

Algemene kindergraven worden niet vaak actief geruimd. Vaak blijven ze 'gewoon' liggen of worden ze pas na lange tijd geruimd. Maar dat is een onwenselijke situatie, want dat schept onduidelijkheid.
Stel dat een kindergraf op naam van de moeder stond, maar de ouders gaan scheiden en dat gebeurt op een vervelende manier. Dan kan als de gebruiksrechten van dat algemene kindergraf verlopen zijn, de vader om toekenning van de gebruiksrechten vragen. De moeder heeft er dan niets meer over te zeggen, want haar zeggenschap is geƫindigd. De vader kan dan vragen om een herbegraving elders of een crematie. Dat geeft allemaal complicaties die je kunt voorkomen door de gebruiksrechten van die algemene graven te verlengen. Dan houdt je duidelijkheid en zeggenschap voor de oorspronkelijke gebruiker.

Als je algemene (kinder)graven gaat ruimen kun je bekend maken dat je dat pas over 5 jaar doet. Maar ik vind dat niet verstandig, want dat lokt calculerend gedrag uit. Dan doen mensen 5 jaar niets en dan kunnen ze weer gebruiksrechten vragen; dat spaart 5 jaar uit. Bovendien kan een derde om heruitgifte van die plek vragen. Want er rusten geen gebruiksrechten van een ander meer op.
Ik begrijp de wens voor de iets langere termijn om te ruimen om een beter lijkvertering te krijgen. Maar dan krijg je ook weer een 'wetteloze periode' waarin het graf vogelvrij is voor anderen die de gebruiksrechten kunnen vragen.

Ik adviseer begraafplaatsen altijd om algemene graven te verlengen, als dat vanwege ruimtegebrek op de begraafplaats geen probleem is en als het niet gaat om graven waar ook andere overledenen onder de persoon begraven zijn, waar de verlenging voor bedoeld is. Als er slechts 1 persoon in het algemene graf ligt, is er geen probleem. Maar als in het graf 2 personen begraven zijn en alleen de familie van de bovenste persoon een verlenging wenst, kan de onderliggende plaats niet meer voor iemand anders uitgegeven worden. Want je kunt er niet bij komen voor een begraving. Dat moet een begraafplaatshouder niet doen. Dan zouden de nabestaanden van de boven begraven persoon 2 plekken moeten huren (dan krijgt de begraafplaatshouder toch inkomsten voor de onderste plek) of zou toch een herbegraving moeten plaatsvinden.

Mijn optiek is dat je zo veel mogelijk juridische zekerheid moet hebben (als gemeente) en moet bieden (aan nabestaanden). Biedt dan verlengingen aan, desnoods tegen hele lage tarieven, maar duidelijkheid over zeggenschap en plichten is belangrijk. Er zal zelden een probleem zijn, maar als er ooit een probleem is kan dat gruwelijk uit de hand lopen. Juist bij kindergraven ligt dat erg gevoelig.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder