Na verloop algemeen graf; wat kan dan?
17 januari 2018
Vraag nummer: 53445
Beste meneer van putten,
Ik heb eerst gezocht of mijn Vraag al een keer eerder gesteld was maar ik vind alleen vragen over opgraven en cremeren.
Mijn moeder is afgelopen oktober plotseling overleden op 55 jarige leeftijd. Na twee dagen werd zij gevonden en de begrafenis vond natuurlijk snel plaats. Er was geen verzekering en weinig geld waardoor zij nu in een algemeen graf is begraven, gelukkig dicht bij haar moeder. Mijn broer en ik moeten er niet aan denken dat zij over tien jaar geruimd moet worden, en we willen ook niet dat ze gecremeerd word. Vraag is dus: kan zij na de looptijd van de grafrust weer een nieuw graf krijgen voor opnieuw tien Jaar? En moet dit dan een famillie/eigen graf zijn of kan dat ook weer een algemeen graf zijn?
Nu ik toch bezig ben nog maar even een vraag. Het graf van mijn oma vlak naast mijn moeder word vermoedelijk binnenkort geruimd, omdat de grafrust verstreken is. Mogen wij de grafsteen van oma gebruiken op het graf van mijn moeder, terwijl de naam van oma er ook nog opstaat? Gezien dit zou overkomen alsof oma ook in het graf ligt terwijl dat niet het geval is vroegen wij ons af of dat wel mag.
Bij voorbaat hartelijk dank voor uw moeite
Serena
Antwoord:
Geachte mevrouw,
Of een algemeen graf werkelijk snel geruimd wordt, is maar de vraag. In grote gemeenten vaak na 12 tot 15 jaar. In kleine(re) gemeenten soms na decennia, afhankelijk van de ruimte die men op de begraafplaats nog heeft.
Ik zou in uw geval zeker overleggen met de beheerder van de begraafplaats, wanneer men het graf van uw grootmoeder denkt te gaan ruimen. Idem, over 9 jaar, voor wat betreft het graf van uw moeder.
Als men de grafstenen ruimt, wil dat nog niet zeggen dat men de inhoud van de graven al ruimt. Zie vragen daarover in de subrubriek 'Graf ruimen'.
Het is niet gebruikelijk dat men overledenen uit een algemeen graf weer in een ander algemeen graf begraaft. Maar mijns inziens moet het zeker kunnen; er is geen verbod op in de wet of in een verordening. In sommige gemeenten kan men het gebruik van een ruimte in een algemeen graf ook verlengen. Meestal doet men dat ook niet, maar ik zie geen bezwaar als men de ruimte toch niet nodig heeft. U kunt het altijd vragen.
Het lijkt mij echter verstandig als u en uw broer er van uitgaan dat uw moeder over 9 a 10 jaar herbegraven kan worden in een particulier graf. Want dat kan altijd. U hebt dan 9 jaar de tijd om hiervoor te gaan sparen. Uw moeder hoeft ook niet herbegraven te worden in de gemeente waar zij nu ligt; u zou ook kunnen kijken naar een goedkopere begraafplaats. In principe kunt u (bijna) elke begraafplaats in Nederland kiezen.
Het is juridisch en wettelijk niet verboden om een grafsteen te gebruiken waar ook de naam van iemand anders op staat. Door de naam van uw oma te laten staan, is het graf ook een herinneringsplek voor uw oma. Dat is wel een mooi idee.
Het is niet uitgesloten dat de gemeente zegt dat het niet mag, omdat het niet gebruikelijk is. Maar ik ken geen regel die het verbiedt of uitsluit.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.
TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?
TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.
TIP
Een goedkope maar waardige begrafenis of crematie.