Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Na tien jaar grafrust herbegraven in particulier graf 8


24 november 2017

Vraag nummer: 52866

Beste meneer van der Putten,

Nu, dan heb ik nog een laatste vraag. Is er met een begraafplaats te onderhandelen als je bij de opgraving aanwezig wenst te zijn,ik betaal er immers voor.
Of is dat punt onbespreekbaar met een begraafplaats? Ik zou me ook kunnen voorstellen dat mensen vragen aan begraafplaats een foto ervan te maken of vragen erbij te zijn?

mvg

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Nee, dat is niet te onderhandelen. Alle begraafplaatsen hebben de regel dat er niemand bij opgravingen en de ruiming van graven mag zijn, behalve de mensen die het werk uitvoeren. Men betaalt voor het resultaat; het is geen schouwburg.

Dat niemand mag toekijken is primair een regel van privacy, respect en piƫteit jegens de overledenen, die daar het meest letterlijk in hun nakie liggen.
Maar de ervaring is ook dat het voor nabestaanden van overledenen vaak erg emotioneel is om hun vader of vrouw of kind na zoveel jaren als een skelet te zien liggen. En grafdelvers zijn geen psychologen of therapeuten maar mensen die de klus klaren en gewoon rustig hun werk moeten kunnen doen.
Soms ook kan die klus een nare verrassing herbergen, bijvoorbeeld als blijkt dat een deel van het lichaam niet goed verteerd is. Dat kan bijvoorbeeld aan een kledingstuk liggen dat een deel van het lichaam afsloot of doordat een pak kleding in de kist bleek te liggen. Het gebeurde wel eens met ernstige verkeersongevallen dat ook de bebloede kledingresten die men niet zo maar weg wilde gooien, in een plastic zak erbij in de kist zijn gestopt. Zo'n pakket omsluit dan bijvoorbeeld de benen, die niet goed zijn vergaan. Dat soort dingen kan men dus ook tegenkomen bij een opgraving of ruiming en daar wil men nabestaanden niet mee kunnen confronteren. Om dat soort redenen is de aanwezigheid van derden bij opgravingen niet toegestaan.
Maar bij de herbegraving, zoals u eerder vroeg, mag wel iedereen bij zijn.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43

TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Bijvoorbeeld over de vraag of men verplicht is een uitvaartondernemer in te schakelen:


TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE