Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Na tien jaar grafrust herbegraven in particulier graf 8

24 november 2017

Vraag nummer: 52866

Beste meneer van der Putten,

Nu, dan heb ik nog een laatste vraag. Is er met een begraafplaats te onderhandelen als je bij de opgraving aanwezig wenst te zijn,ik betaal er immers voor.
Of is dat punt onbespreekbaar met een begraafplaats? Ik zou me ook kunnen voorstellen dat mensen vragen aan begraafplaats een foto ervan te maken of vragen erbij te zijn?

mvg

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Nee, dat is niet te onderhandelen. Alle begraafplaatsen hebben de regel dat er niemand bij opgravingen en de ruiming van graven mag zijn, behalve de mensen die het werk uitvoeren. Men betaalt voor het resultaat; het is geen schouwburg.

Dat niemand mag toekijken is primair een regel van privacy, respect en piƫteit jegens de overledenen, die daar het meest letterlijk in hun nakie liggen.
Maar de ervaring is ook dat het voor nabestaanden van overledenen vaak erg emotioneel is om hun vader of vrouw of kind na zoveel jaren als een skelet te zien liggen. En grafdelvers zijn geen psychologen of therapeuten maar mensen die de klus klaren en gewoon rustig hun werk moeten kunnen doen.
Soms ook kan die klus een nare verrassing herbergen, bijvoorbeeld als blijkt dat een deel van het lichaam niet goed verteerd is. Dat kan bijvoorbeeld aan een kledingstuk liggen dat een deel van het lichaam afsloot of doordat een pak kleding in de kist bleek te liggen. Het gebeurde wel eens met ernstige verkeersongevallen dat ook de bebloede kledingresten die men niet zo maar weg wilde gooien, in een plastic zak erbij in de kist zijn gestopt. Zo'n pakket omsluit dan bijvoorbeeld de benen, die niet goed zijn vergaan. Dat soort dingen kan men dus ook tegenkomen bij een opgraving of ruiming en daar wil men nabestaanden niet mee kunnen confronteren. Om dat soort redenen is de aanwezigheid van derden bij opgravingen niet toegestaan.
Maar bij de herbegraving, zoals u eerder vroeg, mag wel iedereen bij zijn.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43

TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Bijvoorbeeld over de vraag of men verplicht is een uitvaartondernemer in te schakelen:


TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder