Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Na tien jaar grafrust herbegraven in particulier graf 1


13 november 2017

Vraag nummer: 52733

Geachte meneer van der Putten,

Mijn vader ligt sedert 2015 begraven in algemeen graf. Mijn broer heeft hier opdracht voor gegeven en de begravenis geregeld in algemeen graf. Omdat er een familievete is heeft mijn broer niet gekozen voor particulier graf, terwijl er genoeg geld voor was gereserveerd.

Nu is het zo dat mijn broer toestemming moet geven wat er na de tien jaar met de stoffelijke resten gaat gebeuren, na de grafrust.
Heb ik het recht om na de wettelijke grafrust termijn van mijn vader te gaan bepalen dat de resten naar een particulier graf gaan?

Mijn broer gaat waarschijnlijk geen toestemming geven ervoor.
Maar na tien jaar is hij rechthebbende af. De tweede vraag is of er na die tien jaar grafrust nog gewacht wordt met bergen in gemeenschappelijk graf, omdat ze weten dat er nog een kind is die vader wil laten begraven in particulier graf, of is de mening van mijn broer doorslaggevend voor na de tien jaar grafrust?
Of moet ik net voor tien jaar grafrust via de rechter laten beslissen of zelf nadat mijn broer rechthebbende af is?
Is er een wettelijke termijn na de tien jaar grafrust voor bergen in gemeenschappelijk graf?
Of gaan ze juist nog na of er wensen zijn van andere familieleden?

Groet

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Een plaats in een algemeen graf wordt bij de meeste begraafplaatsen voor 10 jaar uitgegeven. Bij een handjevol begraafplaatsen is de termijn 15 of 20 jaar.
Nadat de 10 jaar verstreken zijn, kan de houder van de begraafplaats het graf ruimen. De zeggenschap van uw broer houdt na die tien jaar op. U kunt in 2025, als u vader 10 jaar begraven is, aan de burgemeester een vergunning voor een herbegraving vragen. Uw broer hoeft daar geen toestemming voor te geven.

Het geven van toestemming voor een opgraving door de rechthebbende speelt trouwens alleen bij eigen of particuliere graven en niet bij algemene graven. Een algemeen graf heeft geen rechthebbende. Maar de persoon die opdracht heeft gegeven voor een begraving in een algemeen graf zal zeker wel worden geïnformeerd en gehoord. Echter, gewoonlijk geeft een gemeente geen toestemming voor een op- en herbegraving binnen tien jaar. Dan is het niet relevant of de gemeente een toestemming geeft omdat men de grafrust wil aanhouden of omdat de rechthebbende/opdrachtgever tegenstander is. Het effect is hetzelfde.

Maar na tien jaar, als het gebruik van het algemeen graf niet verlengd kan worden, is het herbegraven van een overledene in een particulier graf iets waar geen redelijk argument tegen in te brengen is.

Zie de vragen over opgraven en herbegraven in de subrubriek 'Opgraven en (herbegraven of) cremeren'.

Zie over opgraven en herbegraven (of cremeren) ook:


Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >