Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Grafrechten vervallen; waar zijn stoffelijke resten gebleven?

4 augustus 2020

Vraag nummer: 61309

Goedemiddag,

Mijn vraag is: Mijn vader is in 2008 begraven in een Algemeen begraafplaats. In 2018 is de gebruikstermijn van dit graf beƫindigd. De stoffelijke resten zijn naar een verzamelplaats overgebracht. Wij kunnen niet achterhalen waar hij nu begraven is, er is geen informatie beschikbaar voor de nabestaande. Hebben wij als nabestaanden helemaal geen rechten meer? Ik wil alleen weten waar hij nu overgebracht is.

Uw reactie zie ik graag tegemoet.

Met vriendelijke groet,

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Als graven geruimd zijn en de resten naar een verzamelgraf of meerdere verzamelgraven zijn overgebracht, weet niemand waar de resten begraven zijn. Ook de begraafplaats zelf niet.

Bij een begraafplaats waar veel graven tegelijk worden geruimd, worden de stoffelijke resten niet van elkaar gescheiden gehouden. Zij worden elders op de begraafplaats geborgen.
De begraafplaats houdt zelf niet bij wiens stoffelijke resten waar terecht zijn gekomen.

Als men het wel zou weten, zou men het niet zeggen en niet hoeven te zeggen, om te voorkomen dat nabestaanden daar bloemen gaan leggen e.d., zodat een nieuwe herdenkingsplek/graf ontstaat.

Inderdaad hebben nabestaanden na het ruimen van een graf geen rechten. Als nabestaanden een graf zouden willen behouden, zouden ze de grafrechten moeten verlengen of als dat niet kan, hun dierbare moeten laten herbegraven in een ander graf.

Zie vergelijkbare vragen in de subrubriek 'Graf ruimen'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Naschrift:
Zie vervolgvraag nummer 61319 'Gedenkplaatje op verzamelgraf?'


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder