Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Einde algemeen graf, dochter verzoekt om crematie (terwijl moeder andere wens had)

17 juni 2024

Vraag nummer: 68487

Op een van de begraafplaatsen binnen de gemeente, heeft de gebruiker van een algemeen graf aangegeven het graf van haar overleden echtgenoot niet te willen herbegraven in een particulier graf. Dat betekent dat het graf eindig is en in ieder geval bovengronds geruimd kan worden. Inmiddels is mevrouw zelf overleden.
Dochter is het niet eens met het besluit van haar moeder om af te zien van opgraven en wil nu een verzoek indienen om vader te laten opgraven en cremeren.

Kunnen we hier medewerking aan verlenen?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Indien de gebruiker van een algemeen graf overleden is, heeft hij of zij geen zeggenschap meer. Wie iets na zijn of haar overlijden wil regelen, kan dat alleen doen door een testament op te maken en een executeur aan te wijzen die met het testament in de hand die wens ten uitvoer brengt.
Mevrouw heeft in dit geval niets testamentair geregeld, zo leidt ik uit uw beschrijving van de situatie af. Anders had u dat wel genoemd.

Een algemeen graf kan gewoonlijk niet verlengd worden. Echter, iedere belanghebbende kan vragen om de stoffelijke resten uit dat graf op te graven en een andere bestemming te geven. Elders herbegraven of cremeren.

Nu de echtgenote van de overledene zelf overleden is en niets geregeld heeft, is haar opvatting niet meer relevant. Maar zelfs wanneer zij haar mening wel in een testament had vastgelegd, zou dat in dit geval terzijde behoren te worden geschoven.
Wanneer er 2 partijen zijn die van mening verschillen over het wel of niet voortzetten van de begraving door ruiming van het graf of door een opgraving en crematie, dan behoort de persoon die een voortzetting van de herinnering aan de overledene wenst, voorrang te krijgen.

In rechtszaken die gaan over verschillende wensen van nabestaanden, waarbij de een het graf wil laten ruimen en de ander het graf wil voortzetten, of waar bij de een as wil laten verstrooien en de ander de as wil bewaren, kiest de rechter altijd voor het voortzetten van het graf of het bewaren van de as of het op een bepaalde manier voortzetten van de tastbare herinnering aan de overledene.

In dit geval kan uw gemeente zeker medewerking verlenen aan de wens van de dochter. De wens van de moeder is door haar overlijden niet meer relevant. Maar ook als de moeder nog geleefd zou hebben en moeder en dochter hun geschil aan een rechter zouden hebben voorgelegd, zou de rechter de wens van de dochter mogelijk hebben gemaakt.

In de rechtspraak wordt altijd gekozen voor de optie 'bewaren' (in welke vorm dan ook), tenzij aangetoond kan worden dat de overledene dat zelf niet gewild zou hebben. De (aangetoonde) wens van de overledene is leidend. Als die wens niet bekend is, gaat de wens van de nabestaande die een opgraving wenst, voor op de wens van een ander die het graf wil laten ruimen en 'verdwijnen'.
Zie vergelijkbare vragen van 15 - 20 jaar geleden in de subrubriek 'Graf overschrijven', die ook de strekking hebben dat behoud voorgaat op verwijderen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Nieuwe site voor mensen die zelf de regie over hun overlijden in handen willen hebben:
www.exit.nl. Met:
- documenten voor medische beslissingen: euthanasieverklaring, volmacht, behandelverbod etc.;
- uitvaartwensen vastleggen;
- een eenvoudige crematie regelen.

TIP
Een uitvaart zoals u dat wilt, zonder compromisssen. Regel hier uw uw exclusieve begrafenis of crematie.

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zie over opgraven en herbegraven of cremeren:


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder