Wat is het gevolg van machtiging op een bankrekening


5 juli 2017

Vraag nummer: 51217

Goedemorgen,

Ongeveer 5 jaar geleden heeft mijn vader mij gemachtigd voor zijn betaalrekrning.

Maart 2017 heeft mijn vader aangegeven dat al het geld op deze rekening voor mij is. Ik heb gevraagd of ik geld eraf mocht halen om een auto te kopen. Mijn vader heeft hiervoor toestemming gegeven.


Mijn vader was later bang dat ik er teveel zou afhalen en hij niets meer heeft. Ik verzekerde hem dat er nog genoeg op stond. Echter hij heeft voor de zekerheid de machtiging geblokkeerd en vind ik prima.

Sinds vorige week is mijn vader overleden. Ik heb nog twee zussen waar ik jaren geen contact mee heb. Mijn vader vertelde mij dat mijn oudste zus nooit komt en belt.

Mijn zussen wisten niet van de machtiging en dat al het geld van mij is. Nu zijn zij erachter gekomen over het geld en staan dreigend voor mijn deur. Ze dreigen aangifte te doen bij de politie en gaan stappen ondernemen. Daarnaast vertelden zij dat mijn vader nu schulden heeft.

Maar dat geloof ik niet want ik had een hechte band met mijn vader en had ik het geweten. Mijn vader heeft geen testament en is goed verzekerd.

Ik ben nu erg bang. Kunnen zij aangifte tegen mij doen en stappen ondernemen?

Bedankt voor uw advies.

Met vriendelijke groet,

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Zoals vaker is het een kwestie van bewijs om aan te kunnen tonen dat je rechtsgeldig hebt gehandeld en dat het de bedoeling was van de rekeninghouder. Indien je een machtiging hebt en in opdracht handelt van de rekening houder, dan ben je 'gewoon' bevoegd. Het bewijs daarvan is uiteraard wat lastiger. Indien het de wens was van uw vader is het (mogelijk) een schenking. Daarover moet je aangifte schenkbelasting doen. Wellicht dat dat als bewijs kan dienen.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >