volmacht


11 januari 2006

Vraag nummer: 9905  (oude nummer: 7265)

Op 29 dec. vorig jaar overleed een oom van m'n moeder. Zij is één van de erfgenamen. Omdat haar oom licht dement was, heeft hij een volmacht aan z'n boekhouder gegeven. Deze boekhouder heeft vervolgens de boerderij van haar oom verkocht aan een derde. Na het overlijden van deze oom staat op 4 jan. 2006 de boerderij in het kadaster nog wel op naam van de oom. Ik heb hierover 2 vragen:
vraag 1: Kan/mag een gevolmachtigde onroerend goed van de volmachtgever verkopen?
vraag 2: Is een volmacht nog geldig na overlijden van de volmachtgever?
(Er was voor overlijden sprake van een voorlopig koopcontract en de koper is een collega van de gevolmachtigde boekhouder!).

Antwoord:

Geachte heer/mevrouw,

Als de volmacht ook de bevoegdheid tot verkoop en levering inhoudt, dan kan dat inderdaad. De vraag is natuurlijk of een demente persoon wel een volmacht kán afgegeven. Mij lijkt het systeem van bewind meer voor de hand liggen. Dan ook heb je toetsing door de rechter en is het dus voor alle partijen wat duidelijker.

De volmacht is door het overlijden komen te vervallen. De koopovereenkomst (mits rechtsgeldig tot stand gekomen) blijft natuurlijk in stand. De erfgenamen/erfgenaam van oom moeten deze uitvoeren.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >